Realistic speech animation of synthetic face
Sentetik insan yüzü için gerçeğe uygun konuşma canlandırması
  1. Tez No: 79316
  2. Yazar: BARIŞ UZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: facial animation, speech animation, muscle-based, physically- based, facial expression
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
IV ÖZET SENTETİK İNSAN YÜZÜ İÇİN GERÇEĞE UYGUN KONUŞMA CANLANDIRMASI Barış Uz Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Bülent Özgüç ve Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Haziran, 1998 Bu çalışmada, sentetik insan yüzlerinde gerçekçi konuşma animasyonu için fiziğe dayalı modelleme ve parametrik yaklaşım birleştirilmiştir. Yüzdeki kaslar için fiziksel modelleme kullanılmıştır. Kaslar, poligonlardan oluşan bir ağ yapısını deforme eden kuvvetler olarak modellenmiştir. Metnin her“anlamlı”parçası (bu çalışmada bir harf), belli bir ağız şekline karşı gelmektedir ve ağız şekilleri kasları ve çene hareketini etkileyen bir dizi parametrenin değiştirilmesi ile oluşturulmuştur. Ayrıca, yüz ifadelerini konuşma ile eşzamanlı kılacak bir yöntem geliştirilmiştir. Metinde bazı yerlere yüz ifadelerini ve derecelerini gösteren özel etiketler yerleştirilebilir ve böylece, yüz ifadesi oluşturulup konuşma animasyonu ile eşzamanlı yapılabilir. Anahtar kelimeler. Yüz animasyonu, konuşma animasyonu, kas tabanlı, fiziğe dayalı, yüz ifadesi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT REALISTIC SPEECH ANIMATION OF SYNTHETIC FACES Barış Uz M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisors: Prof. Dr. Bülent Ozgüç and Asst. Prof. Dr. Uğur Güdükbay June, 1998 In this study, physically-based modeling and parameterization are combined to generate realistic speech animation on synthetic faces. Physically-based modeling is used for muscles which are modeled as forces deforming the mesh of polygons. Parameterization technique is used for generating mouth shapes for speech animation. Each meaningful part of a text, a letter in our case, cor responds to a specific mouth shape, and this shape is generated by setting a set of parameters used for representing the muscles and jaw rotation. A mechanism has also been developed to generate and synchronize facial expressions while speaking. Tags specifying facial expressions are inserted into the input text together with the degree of the expression. In this way, the facial expression with the specified degree is generated and synchronized with speech animation.