An Evaluation of transaction management ıssues in mobile real time database systems
Mobil gerçek zamanlı bir veritabanı sisteminde hareket performansının incelenmesi
- Tez No: 79317
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Mobile Computing, Real-Time Databases, Transaction Execu tion Model, Performance Analysis
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
IV ÖZET MOBİL GERÇEK ZAMANLI BİR VERİTABANI SİSTEMİNDE HAREKET PERFORMANSININ İNCELEMESİ Ersan Kayan Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özgür Ulusoy Ocak, 1998 Gerçek zamanlı veritabam sistemleri ve mobil işletim sistemleri kapsamındaki araştırma konularının entegrasyonu yeni bir araştırma dalı olup, veritabam uygulamalarının gerçek zamanlı ihtiyaçlarını karşılama amacını gütmektedir. Mobil işletim sistemlerinin belirli bazı sınırlamaları; kaynakça yetersiz mobil bilgisayarlar, düşük kapasiteli ve hata oranı yüksek telsiz hatlar, kullanıcıların ve/veya bilgisayarların hareketliliği gibi, bilinen gerçek zamanlı veritabam sis temlerindeki birçok araştırma konularının yeniden gözden geçirilmesini gerek tirmektedir. Bu tezde, mobil gerçek zamanlı bir veritabam sisteminin detaylı bir simulasyon programı kullanılarak bu konuların bazıları incelenmektedir. Sistemin performansı önerilen iki değişik işleme stratejisine sahip bir hareket işleme modeli kullanılarak ve değişik mobil sistem özellikleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Performans sonuçları zaman sınırlamalarının karşılanabilme oranı baz alınarak verilmektedir. Anahtar kelimeler. Mobil İşletim, Gerçek Zamanlı Veritabanları, Hareket İşleme Modeli, Performans Analizi.To my family and Rabia
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT AN EVALUATION OF TRANSACTION MANAGEMENT ISSUES IN MOBILE REAL-TIME DATABASE SYSTEMS Ersan Kayan M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özgür Ulusoy January, 1998 The integration of issues from real-time database systems and mobile com puting systems is a new research area that aims to provide support for real time requirements of database applications in a mobile computing environ ment. Due to certain constraints of a mobile computing environment, such as resource-poor mobile computers, low-bandwidth and unreliable wireless links, and mobility of users/computers, various research issues in traditional real time database systems need to be reconsidered. In this thesis, we investigate some of these issues using a detailed simulation model of a mobile real-time database management system. We propose a transaction execution model with two alternative execution strategies and evaluate the performance of the sys tem considering various mobile system characteristics. Performance results are provided in terms of the fraction of transactions that satisfy their deadlines.