Japon yeni dini hareketlerinde temel inanç esasları ve ibadetler
Basic principles of faith and worship in Japanese new religious movements
  1. Tez No: 793260
  2. Yazar: RÜMEYSA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BATTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni dini hareketler, Japonya, İnanç, Ritüel, New religious movements, Japan, Belief, Ritual
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yeni dini hareketler, genellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkarak yayılan ve artık yeryüzünün inanç haritasının bir parçası haline gelen çeşitli dinsel grupları ifade etmek için kullanılan bir tanımlamadır. Bu anlamda yeni dini hareketler farklı inanç ve uygulamalarının yanı sıra çeşitli ritüel ve kutlamaları ile araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Yeni Dini Hareketler Batı'da yayılma imkânı elde etmişse de Uzak Doğu kökenli olan pek çok grup da mevcuttur. Japonya özelinde ortaya çıkan yeni dini hareketleri bu minvalde değerlendirmek mümkündür. Japon yeni dini hareketleri inanç esasları ve ibadetleri bağlamında geleneksel dinlerden bazı unsurlar almakla birlikte zaman zaman kendilerine özgü dini motifler de geliştirmiştir. Bu çalışmada Japon yeni dini hareketlerindeki tanrı, kutsal kitap, kurtuluş, eskatoloji, karma- reenkarnasyon gibi inanç esasları ile dine giriş, yoga- meditasyon, hac, şifa uygulamaları gibi ibadetler konu edinilmektedir.
Özet (Çeviri)
New religious movements are a definition used to express various religious groups that have emerged and spread in different parts of the world after the second half of the twentieth century and have now become a part of the world's belief map. In this sense, new religious movements attract the attention of researchers with their different beliefs and practices, as well as various rituals and celebrations. New religious movements, although it has gained the opportunity to spread in the West, there are also many groups of Far East origin. It is possible to evaluate new religious movements that emerged in Japan in this way. Although the Japanese new religious movements took some elements from traditional religions in the context of their belief and worship, they also developed their own religious motifs from time to time. In this study, the principles of belief such as god, holy book, salvation, eschatology, karma-reincarnation in the Japanese new religious movements and worship such as introduction to religion, yoga-meditation, pilgrimage, healing practices are discussed.