Image coding for digitized libraries
Sayısallaştırılmış kütüphaneler için görüntü kodlama
  1. Tez No: 79332
  2. Yazar: ÖMER NEZİH GEREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ENİS ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısallaştırılmış Kütüpkaneler, Görüntü Sıkıştırma, Uyarlanabilir Altbant Ayrıştırma, Yazılı Görüntü Sıkıştırma, İkili Görüntü Kod lama, Doküman Tarama, Digitized Libraries, Image Compression, Adaptive Subband Decom position, Textual Image Compression, Binary Subband Decomposition, Binary Image Coding, Document Retrieval. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET SAYISALLAŞTIRILMIŞ KÜTÜPHANELER İÇİN GÖRÜNTÜ KODLAMA Ömer Nezih Gerek Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Dr. A. Enis Çetin Eylül 1998 Bu tezde, sayısallaştırılmış kütüphane yapısı altında iki temel görüntü türü için görüntü kodlama yöntemleri geliştirilmiştir. Bu iki görüntü tipi gri tonlu / renkli görüntü ve ikili yazılı doküman görüntüleridir. Gri tonlu görüntüler, uyarlamak altbant ayrıştırma ardından uygulanan bir“sıfır- ağacı”(zerotree) kodlayıcısı ile sıkıştırılmaktadır. Uyarlamak altbant ayrıştırma süzgeç bankası, bir altbant işaretinin diğer altbant işareti kul lanılarak kestirildiği süzgeç katsayılarını güncelleştirmektedir. Uyarlamak alt bant ayrıştırmaya dayalı yöntemin, sıradan altbant ayrıştırma yöntemine nazaran sıkıştırma açısından daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. ikili yazı görüntüleri için ise ikili altbant ayrıştırma, ve ardından özel bir Yazılı Görüntü Sıkıştırma (YGS) metodu kullanan bir yöntem geliştirilmiştir. YGS yöntemi, yazılı görüntü içinde kendini tekrar eden harf resimlerinin oluşturduğu gereksiz bilgiyi, sadece harflerin tekrar ettiği yerleri kodlayarak açığa çıkarmaktadır, ikili altbant ayrıştırma, iki seviyeli altbant görüntüleri oluşturmaktadır. YGS yöntemi, önerilen sistemde düşük salınım içeren (low- low) altbant görüntüsü üzerinde çalıştırılmıştır. İkili altbant görüntüleri elde ederek kem sıkıştırma oranları, kem de karakter tarama kızı, orijinal YGS yöntemine nazaran artırılmıştır. Benzeşim çalışmaları, kem gri tonlu resim sıkıştırmada kem de ikili yazılı görüntü sıkıştırmada literatürdeki yöntemlere nazaran gelişme elde edildiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE CODING FOR DIGITIZED LIBRARIES Ömer Nezih Gerek Ph.D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: A. Enis Çetin, Ph. D. September 1998 In this thesis, image coding methods for two basic image types are developed under a digitized library framework. The two image types are gray tone or color images, and binary textual images, which are the digitized image ver sions of text documents. The gray tone images are encoded using an adaptive subband decomposition followed by zerotree quantizers. The adaptive sub- band decomposition filter bank adaptively updates the filter bank coefficients in which the values of one of the subbands is predicted from the other sub- band. It is observed that the adaptive subband decomposition performs better than a regular subband decomposition with a fixed filter bank in terms of compression. For the binary textual images, a compression algorithm using binary subband decomposition followed by a textual image compression (TIC) method that exploits the redundancy in repeating characters is developed. The binary subband decomposition yields binary sub-images, and the TIC method is applied to the low band sub-image. Obtaining binary sub-images improves compression results as well as pattern matching time of the TIC method. Sim ulation results for both adaptive subband decomposition and multiresolution TIC methods indicate improvements over the methods described in the litera ture.