Design of cellular manufacturing systems using a holonistic approach
Holonik yaklaşımla hücresel imalat sistemlerinin tasarımı
- Tez No: 79333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cellular manufacturing systems, holonistic approach. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET HOLONİK YAKLAŞIMLA HÜCRESEL İMALAT SİSTEMLERİNİN TASARIMI Ayten Türkcan Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. M. Selim Aktürk Ağustos, 1998 Hücresel imalat grup teknolojisinin üretimde uygulanmasıdır. Hücresel imalat sistemlerinin tasarlanması problemi parça ailelerinin, makine gru plarının ve hücre yerleşimlerinin belirlenmesini ve araç, teçhizat ve parça taşıma donatımlarının seçimini kapsar. Bu çalışmada, parça aileleri ve makine hücreleri oluşturma ve hücre içi yerleştirme problemleri aynı zamanlarda holonik yaklaşımla çözülmektedir. Tamamen bağımsız hücreler oluşturmak için bir karışık tamsayı programlama modeli önerilmiştir. Model, hücre büyüklüğü, hücre içi yerleştirilmesi, makine kapasitesi, düşük yararlanma ve düşük kar seviyeleri kısıtları altında karı ençoklamaktadır. Önerilen model için olurlu bir çözüm makul zamanda bulu namadığı için, yerel tarama sezgisel yöntemine dayalı bir algoritma önerilmiştir. Algoritmanın ilk iki aşaması önerilen karışık tamsayı programlama modeli için olurlu bir çözüm bulmakta kullanılmaktadır. Üçüncü aşama hücrelerarası hareketlere izin veren alternatif çözüm sağlamaktadır. Önerilen algoritma makul hesaplama zamanları içinde olurlu çözümler bulmaktadır. Anahtar sözcükler. Hücresel imalat sistemleri, holonik yaklaşım. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF CELLULAR MANUFACTURING SYSTEMS USING A HOLONISTIC APPROACH Ayten Türkcan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. M. Selim Aktürk August, 1998 Cellular manufacturing is application of group technology to manufacturing. Cellular manufacturing system design problem involves the identification of part families, machine groups and layout of cells, and the selection of tools, fixtures and material handling equipment. In this study, part family and machine cell formation, and within-cell layout problems are solved simultaneously by using a holonistic approach. A mixed integer programming (MIP) model is proposed to form completely independent cells. The model maximizes total profit under cell size, within-cell layout, machine capacity, low utilization and low profit level constraints. Since it is difficult to obtain a feasible solution to the proposed model in a reasonable computation time, a local search heuristic based algorithm is proposed. The first two stages of the algorithm are used to find a feasible solution to the MIP model and the third stage provides an alternative solution with intercell movements. The proposed algorithm finds feasible solutions to the problem in reasonable computation times.