Scheduling with tool changes to minimize total completion time
Kesici uç değişimi durumunda toplam iş bitim zamanını enazlamak için çizelgeleme
  1. Tez No: 79338
  2. Yazar: EVRİM DİDEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SELİM AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, İş Bitim Zamanı, Kesici Uç İşletim Sistemi, Sezgisel Yöntemler. iv, Scheduling, Completion Time, Tool Management, Heuristics m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET KESİCİ UÇ DEĞİŞİMİ DURUMUNDA TOPLAM İŞ BİTİM ZAMANINI ENAZLAMAK İÇİN ÇİZELGELEME Evrim Didem Güneş Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. M. Selim Aktürk Aralık, 1998 Literatürdeki çizelgeleme modellerinde kesici uç kullanımında kısıt yoktur. Kesici uç işletim sistemi literatürü uç değişimi parça sırasına bağlı olduğunda kesici uç yükleme problemini ayrıca ele alır. Fakat üretim koşullarında kesici uçlar daha cok aşınmaya bağlı olarak değiştirilir. Bu çalışmada, kesici ucun aşınmaya maruz kaldığı tek bir CNC makinasinda bir grup işin toplam iş bitim zamanını enazlamak üzere çizelgelenmesi problemi ele alınmıştır. Bu problemin kuvvetli anlamda NP-zor olduğu ve en kısa işlem süresi (EIS) kuralının en kötü durum performans oranının üstten bir sabitle sınırlı olduğu gösterilmiştir. Problemi eniyileyerek çözmek için bir sahte polinom dinamik programlama formülasyonu verilmiştir. Ayrıca, bazı hızlı sezgisel algoritmalar ve yerel tarama algoritmaları geliştirilmiştir. EIS kuralının performansının uç değiştirme zamani arttıkça ve uç kullanım ömrü azaldıkça kötüye gittiği gözlenmiştir. EIS kuralı üzerine en çok gelişmeyi problem uzayı taraması kullanan genetik algoritma sağlamiştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHEDULING WITH TOOL CHANGES TO MINIMIZE TOTAL COMPLETION TIME Evrim Didem Güneş M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. M. Selim Aktürk December, 1998 In the literature, scheduling models do not consider the unavailability of tools. The tool management literature separately considers tool loading problem when tool changes are due to part mix. However in manufacturing settings tools are changed more often due to tool wear. In this research, the problem of scheduling a set of jobs to minimize total completion time on a single CNC machine is considered where the cutting tool is subject to wear. We show that this problem is NP-hard in the strong sense. We discuss the behavior of SPT heuristic and show that its worst case performance ratio is bounded above by a constant. A pseudo-polynomial dynamic programming formulation is provided to solve the problem optimally. Furthermore, heuristic algorithms are developed including dispatching heuristics and local search algorithms. It is observed that the performance of SPT rule gets worse as the tool change time increases and tool life decreases. The best improvement over the SPT rule's performance is achieved by the proposed genetic algorithm with problem space search.