Radiation fields of the line source in a cylindrical wire grating
Silindirik ızgara içerisindeki bir çubuk kaynağın ışınımı
  1. Tez No: 79339
  2. Yazar: HAKAN KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Izgara, yönlendirme, karmaşık kaynak. iv, Grating, directivity, complex source m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET SİLİNDİRİK IZGARA İÇERİSİNDEKİ BİR ÇUBUK KAYNAĞIN IŞINIMI Hakan Karapınar Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Dr. Vladimir Yurchenko Aralık 1998 Bu tezde, ızgara yapının alan geçirgenliği incelenmiştir. Izgara yapı, meta lik elementlerle destekli radomu modellemek için tasarlanmıştır. TM and TE polarizasyonlarında, uzak alan bölgesinde ızgara yapı içerisinde bulunan reel ve karmaşık kaynaklar için toplam elektrik alan çözümleri bulunmuştur. Izgara, z-eksenine paralel iletken silindirlerden oluşan silindirik dizi olarak düşünülmüştür. Her bir silindirin yarıçapı dalga boyuna göre çok küçük olup, silindirlerin boyları sonsuz olarak alınmıştır. Tek bir silindir ile çalışmaya başlanıp bu silindir için toplam elektrik alan formülü elde edildikten sonra, radomun üzerini periodik dizi şeklinde çevreleyen silindirler için toplam elek trik alan formülü bulunmuştur. Uzak alan bölgesindeki her bir silindirin ayrı ayrı oluşturdukları toplam elektrik alan denklemleri süperposisyon kullanılarak bulunup, bu denklemlere, sınır koşulları uygulanarak saçılma katsayıları bu lunmuştur. Pratikte, karmaşık kaynaklar kullanılarak enerjinin yönlendirilmesi simule edilmiştir. Enerjinin yönlendirilmesi ve gücü için tüm veriler, ızgara ve onu oluşturan silindirlerin farklı parametreleri için hesaplanmış ve aralarindaki ilişki bir çok grafik ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIATION FIELDS OF THE LINE SOURCE IN A CYLINDRICAL WIRE GRATING Hakan Karapınar M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisors: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Dr. Vladimir Yurchenko December 1998 In this thesis, the transmission effect of a grid structure is analyzed. The grid structure is intended to model the metallic support elements of a radome. The total field for the real and complex position line sources surrounded by the grating structure is obtained in both T M and T E polarizations in the far-field region. The grid is considered to be a cylindrical array of perfectly conducting cylinders parallel to the z-axis. The radius of each cylinder is small as com pared to the wavelength and the length of the cylinders is infinite. We started with the study of a single perfectly conducting cylinder illuminated by a line source and obtained the formula for the electric and magnetic fields in the far-field region. Then, we calculated far-zone total field for a set of cylinders which form the surface of the radome as a cylindrical periodic grat ing. The equation for the total electric field in the far-field region is found by using superposition and applying the boundary conditions at the conducting cylinders to find scattering coefficients. Complex line sources are considered to simulate directed beam fields used in practice. The power pattern and directivity are computed for different pa rameters of the grating and cylinders. A set of figures is presented to show the relationships between the power pattern, directivity and different parameters of the structure.