Theory of atomic scale friction
Atomik düzeyde sürtünmenin teorisi
- Tez No: 79351
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ÇIRACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme, triboloji, atomik düzeyde sürtünme, nanotriboloji, atomik kuvvet mikroscopu, sürtünme kuvvet mikroskopu, yağlama, smırsal yağlama, enerji kaybı, kuvantum ısı transferi, ısı iletkenliği, Friction, tribology, atomic scale friction, nanotribology, Atomic force microscope, Friction force microscope, lubrication, bound ary lubrication, energy dissipation, quantum heat transfer, heat conductance
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Özet atomik düzeyde sürtünmenin teorisi Alper Buldum Fizik Bölümü Fizik Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Salim Çıracı Haziran 1998 Sürtünme, çok eski, iyi bilinildiği sanılan fakat hakkında çok az şey bilinen ve çok karmaşık bir fiziksel olaydır. Bu tez çalışmasında, sürtünmenin atomiksel teorisini oluşturmayı amaçladım. Öncelikle, basit modellerle, gerçeğe yakın sistemlerin moleküler dinamik metodu ile simülasyonlarıyla ve elektronik yapı ve kuvvet hesaplarıyla, sürtünmenin pek çok atomiksel olaylarını ve yapışma-kayma hareketini irdeledik. İlk olarak, basit bir modelle, sürtünmenin ve yapışma-kayma hareketinin en temel mekanizmalarını, materyal parame trelerinin ve yöresel elastik deformasyonun etkilerini de hesaba katarak keşfettik. Daha sonra, çok sivri ve küt metal iğnelerin metal yüzeylerine temasını, delmesini ve ardından geri çekilmesini, ve kuru sürtünmesini atomik düzeyde çalıştık. Smırsal yağlamanın atomik düzeyde temellerini anlamak için ( yapısal transformasyonlar, yüke dayalı davranışlar ve kaplama oranının etkileri gibi ) moleküler dinamik simülasyonları gerçekleştirdik. Tüm bu atomiksel simüslayonlarm ve hesaplamaların ışığında, enerji kaybı mekanizmalarını ve kuvantum ısı transferini çalıştık.VI
Özet (Çeviri)
Abstract THEORY OF ATOMIC SCALE FRICTION Alper Buldum Ph. D. in Physics Supervisor: Prof. Salim Çıracı June, 1998 Friction is an old and important but at the same time very complex physical event. This thesis aims to develop an atomic scale theory of friction. We investigate various atomic processes and stick-slip motion by using simple models and by using simulation of realistic systems based on the state- of-the art molecular dynamics and ab-initio electronic structure and force calculations. Theoretical studies of dry sliding friction, which has a close bearing on the experiments done by using the atomic and friction force microscope were performed. First, a simple model is used to investigate the basic mechanisms of friction and stick-slip motion, whereby the effect of material parameters and local elastic deformation of the substrate were also examined. Then, atomic scale study of contact, indentation, subsequent pulling and dry sliding of a sharp and blunt metal tips on a metal surface were studied. In order to understand the atomic-scale aspects of boundary lubrication such as interesting coverage and load dependent behavior and structural transformations, molecular dynamics simulations were performed on a model system that has two Ni(llO) surfaces and a xenon layer confined between these two surfaces. Finally, in view of the atomic processes revealed from computer simulations an energy dissipation mechanism and quantum heat iiiIV conduction were studied.