Parallel algorithms for the solution of large sparse linear inequality systems on distributed memory architectures
Dağıtık bellek mimarilerinde büyük seyrek lineer eşitsizlik sistemlerinin çözümü için paralel algoritmalar
  1. Tez No: 79352
  2. Yazar: TURNA ESMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR Ç. MUSTAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: linear feasibility, block projections, surrogate constraints method, load balancing, hypergraph partitioning model, image recovery, image restora tion, image reconstruction from projections, parallel algorithms. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET DAĞITIK BELLEK MİMARİLERİNDE BÜYÜK SEYREK LİNEER EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN PARALLEL ALGORİTMALAR Esma Turna Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Mustafa Ç. Pınar Ağustos, 1998 Bu tezde birçok parallel algoritma önerilmiş ve bu algoritmalardan büyük seyrek lineer eşitsizlik sistemlerinin çözümü için yaralanılmıştır. Parallelleştirme şemala rı, aracı kısıtlar yöntemi için önerilmiş olan orta ölçekli parallel formülasyondan yararlanılarak geliştirilmiştir. Sözü edilen şemalar bir boyutlu ve iki boyutlu parçalama esasına dayalıdır. Bununla birlikte, bir boyutlu parçalama şemasında iletişim gereksiniminin azaltılması için hiperçizge parçalama yöntemini kullanan üçüncü bir paralleleştirme şeması önerilmiştir. Hiperçizge modelinden yarar lanılarak iletişim gereksiniminin düzenlenmesi genel ve bölgesel iletişim şemaları vasıtasıyla sağlanmıştır. Aynı zamanda, düzgün satırsal bölümlü ve kartezyen parçalama yöntemlerinin etkin biçimde kullanılabilmesi için parça yükleme yakla şımına dayalı yeni algoritmalar araştırılmıştır. Görüntü düzeltme problemi genel bir kapsamda lineer eşitsizlik sistemi olarak formüle edilmiştir. Geliştirilen par allel algoritmalarla görüntüleme araçlarının yanlış odaklaması, atmosferdeki dal galanmalar ve benzeri sebeplerden noktasal dağılım fonksiyonlarıyla bulanıklaşmış görüntülerin restorasyonu sağlanmıştır. Anahtar kelimeler, lineer fizibilite, blok projeksyonlar, aracı kısıtlar yöntemi, yük denkliği, hiperçizge parçalama modeli, görüntü düzeltme, görüntü restorasy onu, projeksiyon yöntemiyle görüntü yapılandırılması, parallel algoritmalar. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL ALGORITHMS FOR THE SOLUTION OF LARGE SPARSE INEQUALITY SYSTEMS ON DISTRIBUTED MEMORY ARCHITECTURES Esma Turna M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Mustafa Ç. Pmar August, 1998 In this thesis, several parallel algorithms are proposed and utilized for the so lution of large sparse linear inequality systems. The parallelization schemes are developed from the coarse-grain parallel formulation of the surrogate constraint method, based on the partitioning strategy: ID partitioning and 2D partition ing. Furthermore, a third parallelization scheme is developed for the explicit minimization of the communication overhead in ID partitioning, by using hyper- graph partitioning. Utilizing the hypergraph model, the communication overhead is maintained via a global communication scheme and a local communication scheme. In addition, new algorithms that use the bin packing heuristic are inves tigated for efficient load balancing in uniform rowwise stripped and checkerboard partitioning. A general class of image recovery problems is formulated as a linear inequality system. The restoration of images blurred by so called point spread functions arising from effects such as misfocus of the photographic device, at mospheric turbulence, etc. is successfully provided with the developed parallel algorithms.