Achieving cultural awareness in English as a foreign language (EFL) classes using African novels
Afrika edebi metinleri kullanarak yabancı dil derslerinde (İngilizce) kültürel farkındalığı artırma
- Tez No: 793558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL), kültür, Kültürler arası okuma, Afrika edebi metinleri, İkinci dil öğrenimi, English as a Foreign Language (EFL), Culture, Cross-cultural reading, African literary texts, Second language learning
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Edebiyat, oldukça uzun bir süredir İngilizce öğretmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Yabancı Dil Olarak İngilizce öğretimi alanında kültürler arası okuma yoluyla kültürel farkındalığa ulaşmak için Afrika edebi metinlerini özel olarak kullanmanın etkinliğini araştırmaktır. Çalışma, İngilizce'yi bir dil olarak öğretme kapasitesi açısından Afrika edebi metinlerinin başka yerlerden gelen diğer edebi metinlere kıyasla neden daha fazlasını sunacağını ortaya koymaya kadar uzanıyor. İngilizce'yi Yabancı Dil olarak veya aslında İkinci Dil olarak öğretmek amacıyla edebiyatı dahil etmenin etkinliği ve geniş yararları bu çalışmada vurgulanmıştır. Bu çalışma, kültürün nasıl tasvir edildiğini ve bu kültür tasvirinin okuyucuların kendi kültürlerini oluşturan unsurlardaki farklılıkları tanımaktan ve takdir etmekten kendi kültürleri de dahil olmak üzere Afrika kültürünün daha fazla farkına varmalarına nasıl yardımcı olduğunu değerlendirmek için Things Fall Apart adlı romanın on dört bölümünü inceledi.
Özet (Çeviri)
Literature has been used to teach the English language for a considerably long period of time. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of specifically using African literary texts to achieve cultural awareness via cross-cultural reading in the field of teaching English as a Foreign Language (EFL). The study extends to establish why African literary texts have more to offer compared to other literary texts from elsewhere in terms of the capacity to teach English as a language. The effectiveness and broad benefits of including literature for the purpose of teaching English as a Foreign Language or indeed as a Second Language is highlighted in this study. This study examined fourteen chapters of the novel Things Fall Apart to assess how culture is portrayed and how this portrayal of culture helps readers in cross-cultural reading to be more aware of the African culture including their own culture from recognizing and appreciating the differences in the elements that constitute their own cultures.