Okul öncesi dönem çocuklarının erken matematik becerileri kazanımında harekete dayalı etkinliklerin etkisi
The effect of motion-based activities on the early math skills acquisition of pre-school children
  1. Tez No: 793577
  2. Yazar: YASEMİN ÖZBİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE YILMAZ BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, fiziksel aktivite etkinlikleri, hareket etkinlikleri, harekete dayalı matematik etkinlikleri, matematik becerileri, Preschool, physical activity activities, movement activities, movement-based math activities, math skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemde çocukların matematik becerilerini kazanmalarında Harekete Dayalı Matematik Eğitim Programının etkisini incelemektir. Harekete Dayalı Matematik Eğitim Programı sayı-sayma, geometri ve ölçme becerilerine ilişkin etkinliklerden oluşmaktadır. Çalışmada karma yöntem benimsenmektedir. Karma yöntemin kullanıldığı araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma modeli, nitel boyutunda ise gözlem ve video-ses kayıtları kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmi anaokuluna devam eden çocuklar oluşturmaktadır. Bu sınıflardan biri deney grubunu, diğeri kontrol grubunu oluşturmuş olup deney grubuna 20 çocuk, kontrol grubuna 20 çocuk olmak üzere toplam 40 çocuk ölçüt örnekleme yoluyla çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada deney grubuna matematik becerilerinin kazandırılması için, önceden hazırlanan“Harekete Dayalı Matematik Etkinlik Programı”uygulanırken, kontrol grubuna günlük eğitim akışı içerisindeki etkinlikler uygulanmıştır. Deney grubuna harekete dayalı matematik etkinlikleri uygulanırken araştırmacı tarafından ayrıca gözlem eşliğinde görüntü ve ses kayıtları alınmıştır. Deney grubunda uygulanmış olan eğitim etkinlikleri 12 hafta boyunca haftada iki gün bir etkinlik süresi olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerini toplamak için Aydoğan, Akkaya ve Özyürek (2020) tarafından geliştirilen“Erken Matematik Testi”deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Son test uygulandıktan iki hafta sonra kalıcılık testleri uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise betimsel olarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda deney ve kontrol gruplarının ön test puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık elde edilmemişken son test puanlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Buna göre Harekete Dayalı Matematik Eğitim Programının erken matematik becerileri kazanımında etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of the Movement-Based Mathematics Education Program on the acquisition of mathematics skills by children in the pre-school period. The Movement-Based Mathematics Education Program consists of activities related to number-counting, geometry and measurement skills. The mixed method is adopted in the study. The quasi-experimental research model with a pretest-posttest control group was used in the quantitative dimension of the research in which the mixed method was used, and observation and video-sound recordings were used in the qualitative dimension. The participants of the study are the children who attend the kindergartens of an official school affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in the Tarsus district of Mersin province. One of these classes was form the experimental group and the other was be the control group, and a total of 40 children, 20 in the experimental group and 20 in the control group, were included in the study by criterion sampling. In the study, the pre-prepared“Movement Based Mathematics Activity Program”was applied to the experimental group in order to gain mathematical skills, while the activities in the daily education flow were applied to the control group. While the motion-based mathematical activities were applied to the experimental group, video and audio recordings were also taken by the researcher, accompanied by observation. The educational activities implemented in the experimental group were carried out for 12 weeks, two days a week for an activity period.“Early Mathematics Test”developed by Aydoğan, Akkaya, and Özyürek (2020) to collect research data was applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test. Permanence tests were applied two weeks after the post-test was administered. The quantitative data obtained in the research were analyzed using the SPSS package program. Qualitative data were presented descriptively. As a result of the research, there was no statistically significant difference in the pre-test scores of the experimental and control groups, while there was a significant difference in the post-test scores in favor of the experimental group. Accordingly, it was determined that the Movement-Based Mathematics Education Program was effective in the acquisition of early mathematics skills.