Kentsel çevrede rengin kent imgesindeki yeri: Kuzguncuk örneği
The role of color in the urban environment in the urban image: Kuzguncuk case
- Tez No: 793597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel çevrede renk, kent imgesi, kent kimliği, renk kimliği, çevresel renk analizi, Color in the urban environment, urban image, urban identity, color identity, environmental color analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Gelişen dünyada küreselleşme kentlerde kimliksizleşme ve aynılaşma dolayısıyla 'yersizleşme' sorununu beraberinde getirmiştir. Kentsel bir çevrede anlamlı bir yer deneyimi yaşayabilmek ise bireyin temel ihtiyaçlarındandır. Anlamlı kentsel mekânlar bireyde aidiyet duygusu oluşturur. Kentsel çevrelerin kimliğinin ve karakterinin korunarak gelecek nesillere aktarılması aidiyet ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir konudur. Kentsel bir çevrenin kimliğinin bir parçası ise çok da üzerinde durulmayan renk kimliğidir. Bu tez çalışması öncelikle, renk kimliğini kentsel kimliğin bir parçası olarak ele alarak literatüre bu yönüyle katkı sağlayacaktır. Özelde ise araştırmanın kent imgesini güçlendirici bir araç olarak rengin önemini ve rolünü vurgulaması amaçlanmaktadır. Kavramsal ve teorik çerçevede renk meselesine bütüncül bir yaklaşımdan sonra alan çalışması çevresel renk karakterini anlamaya yönelik ilk aşamadır. İkinci aşama olarak, insanların zihnindeki kentsel çevreye dair renk imgesini anlama işi gelecek çalışmalara bırakılmıştır. Bu yönüyle bu çalışmanın, gelecek çalışmalar için bir altlık oluşturduğu söylenebilir. Alan çalışması nitel araştırmaların yere özgü özelliğinden yararlanmaktadır. Nitel araştırmanın bu yönü çalışma için bir sınırlılık olarak görülebileceği gibi çalışma, Kuzguncuk'un renk karakterini ortaya koyarak renk hafızasını oluşturmakta ve diğer çalışmalar için karşılaştırılabilir veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has brought the problem of“displacement”in cities, due to the homogenization and loss of identity in urban environments. Having a meaningful place experience in a urban environment is one of the basic needs of an individual. Meaningful urban spaces create a sense of belonging for individuals. Preserving the identity and character of urban environments for future generations is important for both belonging and sustainability. One aspect of urban environment identity that is not often discussed is color identity. This thesis aims to contribute to literature by considering color identity as a part of urban identity, and specifically to highlight the importance and role of color as a tool to strengthen the image of the city. The first stage of this research is to understand the environmental color character through a holistic approach to the issue of color in a conceptual and theoretical framework. The second stage, understanding the color image of the urban environment in people's minds, is left for future studies. In this way, this study can be said to form a foundation for future studies. The field study uses the specific feature of qualitative research. This aspect of qualitative research can be seen as a limitation for the study, but it also serves as a way to establish a color memory by revealing the color character of Kuzguncuk and providing comparable data for other studies.