Predictor roles of self-compassion, parental reflective functioning, and perfectionism on parental stress
Öz-şefkat, ebeveyn içsel düşünme işlevselliği ve mükemmeliyetçiliğin ebeveynlik stresi üzerindeki yordayıcı
- Tez No: 793648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE FUNDA BARUTÇU YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ebeveynlik stresi, öz-şefkat, ebeveyn içsel düşünme işlevselliği, mükemmeliyetçilik, parental stress, self-compassion, parental reflective functioning, perfectionism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, öz-şefkat, ebeveyn içsel düşünme işlevselliğinin alt boyutları olan zihinselleştirme öncesi modlar, zihinsel süreçler hakkında kesinlik, zihinsel süreçler hakkında ilgi ve merak ve mükemmeliyetçiliğin uyumlu ve uyumsuz boyutlarının ebeveynlik stresi üzerindeki yordayıcı rollerini araştırmak amaçlanmıştır. İlişkisel araştırma deseninin kullanıldığı bu çalışmada, katılımcılar kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. 0-5 yaş arası en az bir çocuğu olan, Türkiye'de yaşayan, 502 anne ve 77 baba olmak üzere toplam 579 ebeveyn bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veriler; demografik bilgi formu, Ebeveyn Stres Ölçeği, Öz-şefkat Ölçeği, Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği- Kısa Formu ve RAPS Mükemmeliyetçilik Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Ana analiz yapılmadan önce ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlikleri kontrol edilmiştir. Ölçeklerin geçerliliği doğrulanmıştır fakat ebeveyn içsel düşünme işlevselliğinin zihinselleştirme öncesi modlar ile zihinsel süreçler hakkında ilgi ve merak altboyutlarının yeterli güvenirlik değerlerine sahip olmadığı bulunmuştur. Bu nedenle modele, ebeveyn içsel düşünme işlevselliğinin yalnızca zihinsel süreçler hakkında kesinlik altboyutu eklenmiştir. Modeli test etmek için eş-zamanlı regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar, test edilen modelin ebeveynlik stresindeki varyansın %27'sini açıklayan anlamlı bir model olduğunu göstermiştir. Öz-şefkat ve uyumlu mükemmeliyetçilik, anlamlı negatif yordayıcılar olarak bulunurken uyumsuz mükemmeliyetçilik ise anlamlı pozitif yordayıcı olarak bulunmuştur. Bununla birlikte, zihinsel süreçler hakkında kesinliğin, ebeveynlik stresini anlamlı şekilde yordamadığı ancak iki değişken arasında anlamlı negatif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öz-şefkat, uyumlu mükemmeliyetçilik ve uyumsuz mükemmeliyetçiliğin kısmi varyansları sırasıyla %10.4, %1.7 ve %1.6 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the predictor roles of self-compassion, sub-dimensions of parental reflective functioning, pre-mentalizing modes, certainty about mental states, interest and curiosity in mental states, and adaptive and maladaptive dimensions of perfectionism on parental stress. In this study, which used a correlational research design, participants were selected using convenience sampling. The sample comprised 579 parents (502 mothers, and 77 fathers) living in Türkiye who have at least one child between the ages of 0-5. The data were collected through the demographic information form, the Parental Stress Scale, the Self-Compassion Scale, the Parental Reflective Functioning Scale-Short Form, and the Revised Almost Perfectionism Scale. Before the main analyses, the validity and reliability of the scales were checked. Although the validity of the scales was confirmed in the current sample, interest and curiosity in mental states and pre-mentalizing modes sub-dimensions of parental reflective functioning did not reveal adequate reliability values. Thus, the only certainty about mental states sub-dimension of parental reflective functioning was included in the model. Simultaneous regression analysis was performed, and results indicated a significant model, which explained the 27% of the variance in parental stress. The self- compassion and adaptive perfectionism were found as significant negative predictors and maladaptive perfectionism was found as a significant positive predictor of parental stress. Certainty about mental states was found as an insignificant predictor although bivariate correlation analysis revealed a significant negative correlation between these two variables. Semi-partial variances of self-compassion, adaptive perfectionism, and maladaptive perfectionism were 10.4%, 1.7%, and 1.6%, respectively.