Te-sat raporları çerçevesinde Avrupa Birliği'nin terörizm olgusuna bakışı
The European Union's perspective on terrorism in the framework of te-sat reports
- Tez No: 793647
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bir olgu olarak terörizm, insanlık tarihi kadar eskidir. 11 Eylül 2001 tarihinde Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve Pentagon binasına yönelik düzenlenen terör saldırıları ile birlikte terörizm, küresel bir boyut kazanmıştır. 1960 ve 1970'li yıllardan itibaren ise bu olgu, hem Avrupa hem de Avrupa Birliği (AB) için de ciddi bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Bu olgu, tüm insanlık için küresel bir tehdit olarak günümüzde de varlığını sürdürmeye devam etmektedir. 11 Eylül saldırılarından önce, AB ve üye devletleri, terör tehditlerine karşı tam anlamıyla hazırlıklı değillerdi. Ancak, 1990'lı yıllardan sonra AB üye devletleri arasında terör konusunda iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla AB tarafından“Avrupa Birliği Kolluk Kuvvetleri İş Birliği Ajansı (Europol)”kurulmuş ve bu kurum, 1999 yılında tam anlamıyla faaliyete geçmiştir. AB, Madrid (2004) ve Londra (2005) terör saldırılarının ardından yeni, potansiyel ve küresel terör tehditleriyle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Bu tür tehditlerin üstesinden gelebilmek için AB bir araç olarak çeşitli stratejiler, programlar, planlar ve belgeler geliştirmiştir. AB'nin terörle mücadele politikalarındaki temel araçlarından biri ise, Europol tarafından 2007 yılından itibaren yayımlanan“Terörizm Durum ve Eğilim Raporları (TE-SAT Raporları)”olmuştur. Bu Yüksek Lisans Tezinin amacı, AB'nin terörizme bakış açısını TE-SAT Raporları çerçevesinde ortaya koymaktır. Bu Raporlar, AB'nin yıllık terörizm durumunu ve eğilimlerini göstermek için AB üye devletleri ve diğer ilgili aktörler tarafından sağlanan nitel ve nicel verilerden oluşmaktadır. Bu Raporlar'ın terörle mücadeledeki kilit rolü, Europol'ün AB'nin terörle mücadele politikaları özelindeki iş birliği ve koordinasyon işlevini yansıtmasıdır.
Özet (Çeviri)
Terrorism, as a phenomenon, is as old as human history. With the terrorist attacks on September 11 (9/11), 2001 against the World Trade Center (WTC) and the Pentagon building, terrorism has gained a global dimension. Since the 1960s and 1970s, this phenomenon has started to pose as a threat to both Europe and the European Union (EU). This phenomenon still exists today as a global threat for all mankind. Before the 9/11, the EU and its member states were not well prepared for terrorism threats. However, after 1990s, with the aim of ensuring co-operation and coordination between EU's member states about terrorism, European Union Agency for Law Enforcement Cooperation (Europol), was established in 1994 by EU and this Agency became fully operational in 1999. Since then, Europol has become one of the most operational institutions in the EU's fight against terrorism. After the terrorist attacks in Madrid (2004) and London (2005), the EU has had to confront new, potential, and global terrorist threats. In order to overcome such threats, the EU, has developed several strategies, programs, plans and documents as a tool. One of the main tools for EU's counter-terrorism policies has been“EU Terrorism Situation and Trend Reports (TE-SAT Reports)”which have been published by Europol since 2007. The aim of this Master's Thesis is to reveal the terrorism perspective of the EU within the framework of TE-SAT Reports. These Reports consist of qualitative and quantitative data which has been provided by EU member states and other related actors to show EU's annually terrorism situation and trends. The key role of these Reports in the fight against terrorism is that they reflect Europol's function of coordination and cooperation in the EU's counter-terrorism policies.
Benzer Tezler
- İkinci dünya savaşı dönemi basınında Almanya-SSCB ilişkileri
Germany-USSR Relations in the Press of the Second World War Era
AYŞEGÜL AKGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
TarihBilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SELMA GÖKTÜRK ÇETİNKAYA
- Dinamik kili al/sat yatırım stratejisinin yatırım kararlarında kullanılması: BİST'te bir uygulama
Using dynami̇c pairs trading strategy in investment decisions: An application on Istanbul Stock Exchange
SİNAN ÇAKAN
- Denizli tekstil sektöründe ihracat teşviklerinin pazarlama faaliyetlerine etkileri
Effects of export incentives on the marketing activities in the textile sector in Denizli
İBRAHİM ERSİN TURGUT
- Japonya'da islam araştırmaları: Eserleri ve fikirleri bağlamında Toshihiko İzutsu
Islamic studies in Japan: Toshihiko Izutsu in the context of the works and ideas
NURULLAH SAT
Doktora
Türkçe
2018
DinAnkara ÜniversitesiDoğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ MERTHAN DÜNDAR
- Bi'set'ten Habeşistan hicretine kadar (610-615)ilk muhalif liderler ve muhalefetleri
From bi'sat to the first hegira of Habeşistan(610-615) the first opposition leaders and the opposition
EROL YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
TarihDokuz Eylül Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RIZA SAVAŞ