Ters yüz öğrenme modeli ile yürütülen stem etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık, stem tutum ve stem algıları üzerine etkisi
The effect of stem activities conducted with the reverse face learning model on scientific creativity, stem attitudes and stem perceptions of primary school 4th student
  1. Tez No: 793655
  2. Yazar: HAYRİYE ERKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme, STEM, Bilimsel Yaratıcılık, STEM Algı, STEM Tutum, Flipped Learning, STEM, Scientific Creativity, STEM Perception, STEM Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri dersi kapsamında Ters Yüz Öğrenme Modeli ile yürütülen STEM etkinliklerinin, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık, STEM tutum ve STEM algılarına yönelik tutumları üzerindeki etkilerini belirlemek ve öğrenme sürecine yönelik öğrenci görüşlerini ortaya koymaktır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Giresun il merkezinde bulunan devlet ilkokulunda öğrenimine devam eden 57 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda deney ve kontrol gruplu yarı deneysel yöntem, nitel boyutunda ise durum çalışması kullanılmıştır. Çalışmada veriler“Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği”,“STEM Tutum Ölçeği”,“STEM Algı Testi”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılarak toplanmıştır. Toplanan nicel verilerin analizinde SPSS 21 paket programı, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın nicel sonuçlarına göre; Ters Yüz Öğrenme Modeli ile Yürütülen STEM Etkinliklerinin öğrencilerin bilimsel yaratıcılık düzeyleri ve STEM algılarında üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu, STEM'e karşı tutumlarında ise etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın nitel sonuçlarına göre; öğrencilerin çoğunlukla etkinlikleri yararlı, öğretici ve eğlenceli buldukları tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda Ters Yüz Öğrenme Modeli destekli STEM etkinliklerinin tüm eğitim kademelerinde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of STEM activities carried out with the flipped learning model within the scope of science lesson on primary school 4th grade students' attitudes towards scientific creativity, STEM attitudes and STEM perceptions, and to reveal students' views on the learning process. The study group of this research consisted of 57 fourth grade students studying at the public primary school in the city center of Giresun in the spring semester of the 2021-2022 academic year. Mixed method was used in the research. Quasi-experimental method with experimental and control groups was used in the quantitative dimension of the study, and case study was used in the qualitative dimension. In the study, data were collected using the“Scientific Creativity Scale”,“STEM Attitude Scale”,“STEM Perception Test”and“semi-structured interview form”developed by the researcher. SPSS 21 package program was used in the analysis of the collected quantitative data, and content analysis was used in the analysis of the qualitative data. According to the quantitative results of the study; It has been revealed that STEM Activities carried out with the Flipped Learning Model have a positive effect on the Scientific Creativity levels and STEM perceptions of the students, but have no effect on their attitudes towards STEM. According to the qualitative results of the study; It has been determined that students mostly find the activities useful, instructive and entertaining. In line with the results obtained from the study; It is recommended to use STEM activities supported by the Flipped Learning model at all educational levels.