Ilgaz Dergisi üzerine bir inceleme
A review on Ilgaz Magazine
  1. Tez No: 793680
  2. Yazar: DENİZ BOZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ALPER KUMSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 1960-1980 Yılları, Dergicilik, Ilgaz dergisi, Edebi Türler, İsmail Karaahmetoğlu, Years 1960-1980, Journalism, Ilgaz magazine, Literary Genres, İsmail Karaahmetoğlu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu çalışmanın amacı 1960-1980 yılları arasında neşredilmiş olan Ilgaz dergisi üzerine bir inceleme yapmaktır. Bu inceleme ile derginin edebi ve sanatsal görüşleri, siyasi eğilimleri tespit edilmeye çalışılacaktır. Ilgaz,“Aylık Fikir Sanat ve Eğitim Dergisi”olarak yayın hayatına giriş yapmıştır. Yıllar içerisinde görüş ve yayın değişiklikleri olmuştur. Derginin adının yanına“Aylık Fikir Sanat Dergisi”,“Aylık Düşün, Yazın Dergisi”gibi alt başlıklar da eklenmiştir. Murat Sinan ve İsmail Karaahmetoğlu'nun Ilgaz yöresinde yayınlamaya başladığı bu dergi ilk dönemlerde Ilgaz'da sonraki dönemlerde Ankara'da neşredilmiştir. Derginin okurla buluşturulması noktasında birçok zorlukla mücadele eden Karahmetoğlu, taşra dergiciliği için önemli bir isimdir. Dönem şair ve yazarlarının, TDK üyelerinin, birçok öğretmenin ve öğrencinin edebî türlerde ürünler verdiği bu dergi, 1960-1980'li yılların siyasi çekişmelerinden olabildiğince uzak durmaya çalışsa da her düşünsel faaliyet gibi kendi çağından izler taşımaktadır. Hatıra, eleştiri, masal, fıkra gibi ondan fazla edebî türe yer veren bu dergi canlı bir edebi muhit olması bakımından kıymetlidir. Bu tezde derginin siyasi duruşu, edebi tavrı, sanat ve edebiyat kavgası/davası, Ilgaz'ı ve bu bağlamda dönemin siyasi edebi atmosferini anlamamızı sağlayacak değerlendirmeler yapılmıştır. Bunun yanında sonradan yapılacak çalışmalara yol göstermesi bakımından dergide neşredilen metinlerin sistematik indeksi hazırlanarak tezin sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a review on Ilgaz magazine, which was published between 1960-1980. With this examination, the literary and artistic views and political tendencies of the journal will be determined. Ilgaz entered the publishing life as the“Monthly Journal of Intellectual Arts and Education”. There have been changes of opinion and publication over the years. Sub-titles such as“Monthly Intellectual Art Magazine”,“Monthly Think, Write Magazine”have been added next to the name of the magazine. This magazine, which Murat Sinan and İsmail Karaahmetoğlu started to publish in the Ilgaz region, was first published in Ilgaz in the later periods in Ankara. Karahmedoğlu, who struggled with many difficulties in bringing the magazine to the readers, is an important name for provincial magazine publishing. This journal, in which the poets and writers of the period, TDK members, many teachers and students produced literary products, tries to stay away from the political conflicts of the 1960-1980s as much as possible, but, like every intellectual activity, it carries traces of its own age. This journal, which includes more than ten literary genres such as memoirs, criticisms, fairy tales, anecdotes, is valuable in that it is a lively literary environment. In this thesis, evaluations have been made that will enable us to understand the political stance of the journal, its literary attitude, the fight/case of art and literature, Ilgaz and in this context the political literary atmosphere of the period. In addition, a systematic index of the texts published in the journal has been prepared and added to the end of the thesis in order to guide future studies.