Küreselleşme boyutlarının inovasyon performansına etkisi: Panel veri analizi
The impact of globalization dimensions on innovation performance: Panel data analysis
  1. Tez No: 793697
  2. Yazar: RUKİYE KAHRAMANCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi, İnovasyon, KOF Küreselleşme Endeksi, Küresel İnovasyon Endeksi, Küreselleşme, Panel Veri Analizi, Generalized Method of Moments, Global Innovation Index, Globalization, Innovation, KOF Globalization Index, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ağırlıklı olarak ekonomik ve sosyal boyutta derinleşen küreselleşme süreci ile birlikte rekabet algısının ulusal çerçeveden çıkıp uluslararası düzeye yayılması, işletmeleri inovasyon yapmaya zorunlu kılmıştır. Bu nedenle politika yapıcılar, inovasyonu arttıran unsurların neler olduğunu anlamaya yönelik yapılan çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmanın amacı, dünya ülkelerinde, küreselleşmenin ve tüm alt boyutlarının inovasyon faaliyetleri üzerinde yaratmış olduğu etkiyi incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda 2013-2019 yılları arasında seçilmiş 111 ülkenin verileri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır. Analizler, sistem genelleştirilmiş momentler yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda küreselleşme ile inovasyon arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca küreselleşmenin alt boyutlarından olan ekonomik, sosyal ve politik küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki incelenmiş ve ekonomik küreselleşme ve sosyal küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Politik küreselleşme ile inovasyon arasında ise pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur. Ekonomik küreselleşmenin alt parametrelerinden olan ticari küreselleşme, finansal küreselleşmeye kıyasla inovasyon üzerinde daha fazla arttırıcı etkide bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal küreselleşmenin alt parametreleri incelendiğinde ise bilgi küreselleşmesi ve kültürel küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki anlamsız bulunmuşken kişilerarası küreselleşme ile inovasyon arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca daha detaylı bilgiye ulaşmak amacıyla küreselleşmenin, inovasyon alt parametrelerinden olan inovasyon girdisi ve inovasyon çıktısı üzerinde yarattığı etki de ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalization process deepening primarily in the economic and social dimensions, and the spread of the competition perception from the national to the international level, businesses are compelled to innovate. Therefore, policymakers need to understand the factors that increase innovation. The aim of this study is to examine the impact of globalization and its sub-dimensions on innovation activities in countries worldwide. Panel data analysis was conducted using data from 111 selected countries between 2013 and 2019. The analyses were carried out using the generalized method of moments. The results of the analyses revealed a positive and statistically significant relationship between globalization and innovation. Furthermore, the relationship between innovation and the sub-dimensions of globalization, namely economic, social, and political globalization, was examined. The results showed a positive and significant relationship between innovation and economic and social globalization. However, a weak positive relationship was found between innovation and political globalization. In terms of the sub-parameters of economic globalization, it was found that trade globalization had a greater increasing effect on innovation compared to financial globalization. When the sub-parameters of social globalization were examined, it was found that knowledge globalization and cultural globalization had an insignificant relationship with innovation, while interpersonal globalization had a positive relationship with innovation. Additionally, the impact of globalization on the input and output of innovation, which are sub-parameters of innovation, was also examined in detail for further information.