Stokların Azerbaycan Milli Muhasebe Standartlarına göre muhasebeleştirilmesi ve öneriler
Accounting of stocks according to Azerbaijan National Accounting Standards and recommendations
- Tez No: 793705
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe / Finansal Raporlama Standartları, Azerbaycan Milli Muhasebe Standartları, Stoklar, Yeni Hesap Planı, International Accounting / Financial Reporting Standards, Azerbaijan National Accounting Standards, Stocks, New Accounting Plan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşmenin bilim ve teknolojiye olan etkilerinin artması sermaye hareketliliğinin de uluslararası boyutta artmasına neden olmuştur. Bu bağlamda uluslararası alanda kabul gören tek düzen muhasebe standardının varlığı kaçınılmaz olmuştur. Artan piyasa koşullarında işletmeler faaliyetlerini devam ettirebilmek için, faaliyet gösterdikleri ülkenin dışına çıkarak Dünyaya açılmış ve uluslararası alanda faaliyetlerini sürdürmeye devam emişlerdir. Bu durum, işletmelerin sunduğu finansal raporlar için de ortak bir raporlama dilinin kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Ortak bir muhasebe standardını uygulamak üzere Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK) tarafından Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları düzenlenmiş ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde bu standartla uyumlu Azerbaycan Milli Muhasebe Standartları kullanılmaya başlanmıştır. İşletmelerin üretim ve ticarete olan etkinliğini düzenli bir şekilde sürdürebilmelerini sağlayan en önemli varlık kalemlerinden birisi de stoklardır. İşletmeler de zorunlu olarak stoklara yönelik muhasebe kayıtlarını, raporlamaları ve değerlemelerine yönelik çalışmalara ağırlık vermektedir. Stokların söz konusu bu önemi nedeniyle stokların Azerbaycan Milli Muhasebe Standardı 8 Stoklar Standardı çerçevesinde muhasebeleştirme esasları ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmada Azerbaycan Milli Muhasebesi Stoklar 8 Standardının tanımı, kapsamı, gelişimi ve stokların standarda göre muhasebeleştirilmesi ele alınmıştır. Stoklar 8 Standardı hükümleri çerçevesinde mali tablolara etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in the effects of globalization on science and technology, it has also provided the liberalization of capital mobility on an international scale. In this context, the existence of a uniform accounting standard has become inevitable. In order to continue their activities in increasing market conditions, businesses have gone out of the country in which they operate and opened up to the world and continued to operate in the international arena. International trade has reached a high level largely as a result of this interaction. This situation necessitates the application of a common reporting style and a uniform standard accounting system for the financial reports presented by the enterprises. In order to apply a common accounting standard, International Accounting Reporting Standards and the International Accounting Reporting Standards have been issued by the International Accounting Standards Board and Azerbaijan National Accounting Standards, which is compatible with this standard, has been started to be used in our country. Inventories are one of the most important asset items that enable businesses to maintain their effectiveness in production and trade on a regular basis. It obligatorily focuses on the accounting records, reporting and valuation of inventories in enterprises. Due to this importance of stocks, in this thesis, first of all, the definition, scope, development and accounting of the stock's standard of the Azerbaijan National Accounting Stocks 8 Standard are discussed. Within the framework of the provisions of the Inventories 8 Standard, the effects on the financial statements have been tried to be revealed.