Bir aktivist ve siyaset adamı olarak Rauf Denktaş
As an activist and politican, Rauf Denktaş
  1. Tez No: 793718
  2. Yazar: OSMAN KEPENEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kıbrıs, Devlet, Lider, Anavatan, Turkey, Cyprus, State, Leader, Fatherland
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kıbrıs Türk toplumun uzun yıllar boyunca liderliğini yürüten Rauf Denktaş, yaşadığı çağa damgasını vuran ve adını bütün dünyaya duyuran başarılı bir siyasi liderdir. Denktaş, Kıbrıs denilince akla gelen ilk isim olmakla beraber sadece Kıbrıs Türkleri arasında değil başta Türkiye olmak üzere diğer Türkler arasında da önem atfedilen bir siyasi portredir. Gençlik yıllarından vefatına kadar Kıbrıs davasının her kademesinde bulunan ve Kıbrıs Türklerinin adada insanca bir yaşam sürebilmesi için mücadele veren Denktaş, mücadelesinin her adımında anavatan Türkiye ile uyumlu bir şekilde çalışmıştır. Kıvrak zekâsı, üstün müzakere yeteneği ve uluslararası diplomasi dili olan İngilizceye olan hâkimiyeti sayesinde Kıbrıs Türklerinin siyasi taleplerini ve uğramış oldukları haksızlıkları dünya kamuoyunda en iyi şekilde dile getirmiştir. Denktaş'ın hayatı Kıbrıs Türkleri ile bir bütün olduğundan onun hayatını anlamak ve anlatmak üzere ortaya koyulacak her çalışmanın Kıbrıs Türklerinin yakın siyasi tarihine başvurması kaçınılmazdır. Bu hakikatten hareketle Denktaş'ın siyasi hayatını anlatma gayretinde olan bu çalışma da Kıbrıs Türklerinin yakın tarihini ele almış ve Denktaş'ın hayatını bu bütün içerisinde değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Rauf Denktaş, who has been the leader of the Turkish Cypriot community for many years, is a successful political leader who left his mark on the age in which he lived and made his name known to the whole World. Denktaş is the first name that comes to mind when Cyprus is mentioned, and it is a political portrait that is given importance not only among Turkish Cypriots, but also among other Turks, especially Turkey. Denktaş, who has been in every stage of the Cyprus cause from his youth until his death and struggled for the Turkish Cypriots to lead a humane life on the island, worked in harmony with the motherland Turkey in every step of his struggle. Thanks to his quick wit, superior negotiation skills and his command of English, which is the language of international diplomacy, he has expressed the political demands of the Turkish Cypriots and the injustices they have suffered in the world public opinion in the best way possible. Since Denktaş's life is a whole with the Turkish Cypriots, it is inevitable that any study that will be put forward to understand and describe his life will refer to the recent political history of the Turkish Cypriots. Based on this truth, this study, which tries to explain the political life of Denktaş, also deals with the recent history of the Turkish Cypriots and evaluates Denktaş's life within this whole.