Edirne ili merkez ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the attitudes of secondary school students who receive education in Edirne province towards physical education course in terms of some variables
  1. Tez No: 793821
  2. Yazar: HAKKI TOKSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, tutum, ortaokul öğrencileri, Physical education and sports, attitude, secondary school students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı Edirne ili merkez ilçe ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının belirlenerek cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrencilerin okul dışında spor yapıp yapmaması, öğrenci anne veya babasının düzenli olarak spor yapıp yapmaması, okullarında kapalı spor salonu olup olmamasına göre anlamlı bir fark olup olmadığı gibi bazı değişkenler açısından karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 7. sınıfta öğrenim gören 483 erkek öğrenci ve 480 kız öğrenci ile 8nci sınıfta eğitim alan 424 erkek öğrenci ve 402 kadın öğrenci olmak üzere toplam 1789 öğrenci oluşturmuştur Öğrencilerin beden eğitimi dersine tutumlarının belirlenebilmesi için Sherrin ve Toulmin'in geliştirdiği; Özer ve Aktop(2003) tarafından Türkçeye uyarlanan“Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”(BESTÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler cinsiyet, sınıf düzeyi, okul dışında spor yapıp yapmama değişkenleri arasında beden eğitimi tutum ölçeği toplam puanı açısından anlamlı farklılık bulunduğunu, anne ya da baba spor yapıp yapmama, okullarında kapalı spor salonu bulunup bulunmaması açısından ise ölçek puanları arasında istatistiksel düzeyde anlamlı farklılık bulunmadığını göstermektedir. Erkek öğrencilerin tutum ölçek puanı, kadın öğrencilerin tutum ölçek skorlarından daha yüksektir (p=0,05). 7. sınıf öğrencilerin tutum ölçek puanları, 8. sınıf öğrencilerinin tutum ölçek puanlarından daha yüksektir (p0,05) Sonuç olarak çalışmamızdan elde edilen bulgular ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine karşı tutumlarının cinsiyet, sınıf düzeyi ve yaştan etkilendiğini göstermektedir. Öğrencilerinin beden eğitimi dersine tutumlarının arttırılabilmesi için ilgili kuruluşlar tarafından bu faktörlerin beden eğitimi derslerinin planlanması ve öğrencilerin tutumlarının arttırılabilmesi için bu faktörlerin ele alınması gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare some variables like gender, class level, participating in extracurricular sportive activities, sports participation status of parents, having an indoor sports facility of students studying in Edirne province secondary schools by determining their attitudes towards Physical Education and Sports class. The sample of the study consisted of 1789 students from 7th grades (483 male, 480 female) and 8th grades (424 male and 402 female). To determine the attitudes of students towards physical education class 'Physical Education Class Attitude Scale' (BESTÖ) developed by Sherrin and Toulmin and adapted to Turkish by Özer and Aktop (2003) was used. Statistical analysis showed that there was a significant difference between gender, class level, participation to extracurricular sportive activities variables in terms of physical education attitude scale total score and there was no statistically significant difference between the scale scores of sports participation status of parents, and having an indoor sports facility variable. Attitude scale scores of male students were found to be higher than female students (p=0,05). Attitude scale scores of 7th grade students were found to be higher than 8th grade-students (p0,05). As a result, the results obtained from the current study indicate that the attitudes of secondary school students owards physical education class were affected by gender, class level and age. It can be concluded that these factors were recommended to be taken into consideration in planning physical education lessons by relevant institutions to increase the attitudes of students towards physical education class.