Transformation of cyberpunk films in Hollywood remakes: A comparative historical analysis
Siberpunk filmlerinin Hollywood yeniden yapımlarında dönüşüm: Tarihsel karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 793942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALE HAN ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Yenidenyapımlar, siberpunk türü, Gerçeğe Çağrı, Kabuktaki Hayalet, Remakes, cyberpunk genre, Total Recall, Ghost in the Shell
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
2010larda Hollywood yapımı Siberpunk filmlerde bir artış görülmektedir. Yeniden yapım veya devam filmi olarak tasarlanan bu filmler hem kült hale gelmiş orijinal filmlerin eski hayran kitlelerine, hem de yeni seyircilere hitap etmektedir. Bu araştırmanın konusu ekonomik açıdan gişeyi garantilemeyi hedefleyen yeniden yapım filmlerin nasıl değişime uğradığı ve düzene hangi açılardan uyumlulaştığı üzerinedir. Bu değişim ile anlatıların, orijinallerine kıyasla güncel politikalara ve sisteme daha da entegre hale getirildiği ortaya koyan araştırmada, yeniden yapımlara ait bu dönüşümün hangi bağlamlarda gerçekleştiği ve bu etkinin neye hizmet ettiği saptanmaya ve ortaya konmaya çalışılmıştır. Bunun için yeniden yapımların gelişimleri incelenmiş, Geleceğe Çağrı/Total Recall (orijinali 1990, yeniden yapımı 2012) ve Kabuktaki Hayalet/Ghost in the Shell (orijinali 1995, yeniden yapımı 2017) filmlerinin orijinalleri ve yeniden yapımları anlatı analiziyle ele alınarak bunların ideolojik işlevleri ekonomi politik bağlamları gözardı edilmeden dönemsel olarak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The last decade has seen an increase in Hollywood productions of cyberpunk films. These films, designed as remakes or sequels, appeal to both old fans of the cult original films and new audiences. The subject of this research is how the remakes, which aim to guarantee the box office undergo changes and how they fit into the system compared to the originals. In the research, it has been attempted to reveal how these change narratives have been integrated into current policies and the system compared to the originals, and to determine and show in which contexts this transformation of the remakes took place and what this effect serves. For this purpose, the progress of remakes was examined, the originals and remakes of Total Recall (original 1990, remake 2012) and Ghost in the Shell (original 1995, remake 2017) were discussed with the help of narrative analysis and their ideological functions were periodically compared without disregarding their economy-political contexts.