Türkiye'de bankacılık sektöründe karlılığı belirleyen faktörlerin panel veri analizi
The factors determining profitability in Turkey's banking sector: A panel data analysis
  1. Tez No: 794002
  2. Yazar: DERYA KURT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Aktif Karlılığı, Panel Veri Analizi, Banking, Return on Asset, Panel Data Analyis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının karlılığını belirleyen faktörleri panel veri analizi ile tahmin etmektir. Çalışmada kullanılan veriler TBB, TÜİK, BDDK ve TCMB veri tabanlarından alınan 2001 - 2021 dönemine ait yıllık verileri içermektedir. Çalışmada söz konusu dönemde içsel değişkenler ile Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarınn karlılığı arasındaki ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde bankaların karlılığını etkileyen içsel ve dışsal değişkenler açıklanmaktadır. İkinci bölümde Türkiye'de bankacılığın doğuşu ve tarihsel süreç içerisinde Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların karlılığının gelişimi incelenmektedir. Üçüncü bölümde çalışmanın amacı, yöntemi ve sonuçları ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to estimate the factors that determine the profitability of deposit banks operating in Turkey with panel data analysis. The data used in the study are annual data from the TBB, TUIK, BDDK and TCMB databases for the period 2001-2021. In the study, it was tried to determine the relations between the internal variables and the profitability of the deposit banks operating in Turkey in the mentioned period. In the first part of the study, internal and external variables that affecting the profitability of banks are explained. In the second part, the emergence of banking in Turkey and the development of the profitability of banks that operating in Turkey in the historical development are examined. In the last part, the aim, method and results of the study are presented.