AHP yöntemi kullanılarak Azerbaycan gıda sektöründe ERP sisteminin seçimi
Selection of ERP system in Azerbaijan food sector using AHP method
  1. Tez No: 794006
  2. Yazar: KHALİLULLAH KHALİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP Sistem Seçimi, AHM yaklaşımı, Azerbaycan Gıda Sektörü, ERP System Selection, AHM approach, Azerbaijan Food Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Küresel iş ortamında, günümüzde kurumlar hızlı değişim ve beraberinde getirmiş olduğu fırsatlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada rekabet etmek ve başarılı olmak; değişmekte olan iş şartlarını tahmin edebilmek ve bunlara hemen cevap verebilmektir. Kurumlar bu nedenle bilgi sistemlerini kullanmaktadır. ERP sistemleri birçok yarar sağlarken, aynı zamanda oldukça masraflı yatırımlar olmaktadır. ERP sistemlerinde kurulum, bir yazılım sisteminden oldukça karmaşıktır ve özenle çalışılmadığı zaman büyük kayıplara neden olabilmektedir. ERP, yazılım sistemi olarak gözükse bile, değişimi getiren bir yönetim yaklaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yaklaşımı kullanmada yazılım araçtır ve kurumlar açısından kurulumla sona ermeyen uzun soluklu süreç olarak kendini göstermektedir AHP; çok kriterli, karmaşık, çok kişili, çok periyotlu sorunları hiyerarşi olarak yapılandırmakta ve görselleştirmektedir. Bundan dolayı, birçok sektörde karşılaşılan sorunlarda ve ülke problemlerinde yöneticiler AHP'yi etkili şekilde kullanmaktadır. AHP, karar verme problemi ile karşılaşıldığında karar mekanizması olurken, niteliksel kriterleri göz önüne almaktadır. Bundan dolayı AHP, alınması mümkün olmayan ya da zor olan kararları etkilemekte olan etkenleri göz önüne almasından dolayı diğer yaklaşımlardan güçlü görünmektedir. Bu çalışmada ERP Sistem Seçimi AHP tabanlı yaklaşım kullanılarak incelenmiştir. Birinci Bölüm'de; Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)'na yönelik bilgiler detaylı olarak anlatılırken, tanımı, getirdiği zorluklar, faydalar, katkılarına değinilmiştir. Bölüm 2'de Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) incelenmiş, bu sürece yönelik aşamalar, bu aşamaların detayları, prensipleri detaylı olarak açıklanmıştır. Bölüm 3'te yapılan araştırmanın amacı, önemi, bulgularına yer verilmiştir. Bu bölümde tezin konusunu oluşturan Azerbaycan Gıda Sektörü incelenerek, bu incelemede elde edilen veriler sunulmuştur. Bu çalışmada; ERP Seçim Sistemi çok ölçütlü karar verme yöntemi olan AHP yaklaşımı kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the global business environment, institutions today have brought rapid change and faced with opportunities. At this point, to compete and be successful; Being able to anticipate changing business conditions and respond promptly to them. For this reason, institutions use information systems. While ERP systems provide many benefits, they are also very costly investments. Installation in ERP systems is much more complicated than a software system and can cause great losses when not carefully studied. Even if ERP appears as a software system, it appears as a management approach that brings change. In using this approach, software is a tool and it manifests itself as a long-term process that does not end with installation for institutions. AHP; constructs and visualizes multi-criteria, complex, multi-person, multi-period problems as a hierarchy. Therefore, managers use AHP effectively in the problems encountered in many sectors and in country problems. While AHP is the decision mechanism when faced with the decision-making problem, it takes into account the qualitative criteria. Therefore, AHP seems to be stronger than other approaches because it considers the factors that affect decisions that are impossible or difficult to take. In this study, ERP System Selection is examined using AHP-based approach. In the First Chapter; While the information about Enterprise Resource Planning (ERP) is explained in detail, its definition, difficulties, benefits and contributions are mentioned. In Chapter 2, the Analytical Hierarchy Process (AHP) is examined, the stages of this process, the details of these stages and their principles are explained in detail. In Chapter 3, the aim, importance and findings of the research are given. In this study; The ERP Election System was examined using the AHP approach, which is a multi-criteria decision-making method.