Kitlesel fonlama ve Türkiye'deki kitlesel fonlama platformları üzerine betimsel bir çalışma
  1. Tez No: 794005
  2. Yazar: ÖZGÜL UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci Finansmanı, Alternatif Finansman Yöntemleri, Kitlesel Fonlama, Aracı Platformlar, Entrepreneurship, Entrepreuneur Financing, Alternative Funding Models, Crowdfunding, Intermediary Platforms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde girişimler için fon desteği bulmak en önemli sorunlardan biridir. Girişim projeleri hayata geçirilirken yeterli fon bulunamadığında; girişimlerin hayata geçirilmesi, sürdürülebilir olması ve rekabet avantajı elde etmesi gibi birçok konu doğrudan etkilenmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ve birçok kişiye aynı anda daha hızlı bir biçimde ulaşılması sonucunda girişimler için kitlesel fonlama (kitle fonlama) kavramı ortaya çıkmıştır. Kitlesel fonlama, bir girişimin ya da bir projenin birden fazla bireysel yatırımcı ya da bir grup yatırımcı tarafından internet üzerinden desteklenmesi olarak tanımlanabilir. Türkiye'de ve Dünya'da bu platformlar kitlesel fonlamaya aracılık yapmakta ve önemli bir rol üstlenmektedirler. Fakat kitlesel fonlama platformları üzerine yapılan araştırmalar; diğer kitlesel fonlama unsurlarına (girişimci, yatırımcı) göre görece çok azdır. Bu nedenle bu çalışma, ilgili platformların sorunlarını irdelemek ve aracı platformlar özelinde literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Söz konusu problem doğrultusunda, 3 farklı aracı platformdan derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak; 2 farklı platformdan ise hazır verilerden faydalanarak veriler toplanmıştır. Toplanan veriler ile söylem analizi yapılmıştır. Katılımcılara derinlemesine mülakat sürecinde sorulan 11 soruya verilen cevaplar doğrultusunda; aracı platformların sistemlerinin işleyiş biçimleri ve temel sorunları saptanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; kitlesel fonlamadaki mevzuat sorunu, yatırımcıların güven sorunu ve kitlesel fonlamanın yeterince duyulmamış olması en temel sorunlar olarak tespit edilmiştir. Ayrıca aracı platformların işleyiş biçimlerinin kullandıkları kitlesel fonlama türüne göre farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Bu veriler ilgili politika yapıcılar tarafından incelenip çeşitli çalışmalar yapıldığında Türkiye'deki kitlesel fonlama kullanımının artacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada kısaca; girişimci, yatırımcı ve aracı platformlardan oluşan kitlesel fonlama ekosistemindeki kitlesel fonlamanın aracı platformlarının ortaya çıkış nedenleri, gelişimleri, türleri, sistemlerinin işleyişi ve yaşadıkları sorunlar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, finding a fund support for entrepreneurships is one of the most important problem being faced. Many issues arise such as the implementation of the entrepreneurships,maintaining their sustainability and competitive advantages are directly affected when there is no enough fund during these entrepreneurship projects are being executed. As a result of the advancement of technology and the rapid Access to many people at the same time, the concept of crowdfunding has emerged for startups. Crowdfunding can be defined as the support of an entrepreneurship or a project by more than one individua linvestoror a group of investors via the internet. In Turkey and around the world, these platforms mediate crowdfunding and therefore play an important role in the entrepreneurship ecosystem. In contrast, research on crowdfunding platforms is relatively scarce in the literature compared to other crowdfunding elements (entrepreneurs, investors). Therefore, this study aims to examine the problems of these platforms and contribute to the literature on intermediary platforms. Regarding the relevant problem of this research, data have been collected from three different intermediary platforms by using in depth interview technique and also from two other platforms by reaching outavailable data which already exist. In this research paper, discourse analysis has been made as a qualitative research technique witht hecollected data. During the in depth interviews, eleven questions were asked to the participants. Answers of these questions have been used to determine the functioning of the systems of the intermediary platforms and their basic problems. According to the findings of this study, primary problems have been found as legislation problem in crowdfunding, trust problem of investorsand not being heardenough about crowdfunding. In addition, it has been determined that the functioning of the intermediary platforms differs from each other according to the type of crowdfunding they use. It is though tthat theuse of crowdfunding in Turkey will increase when these data are examined by the relevant policy makers and various studies are carried out. In short, this thesis studies there a sons behind the emergence, development, types, functioning of the systems and the problems experienced by the crowd funding intermediary platforms in the crowdfunding ecosystem consisting of entrepreneurs, investors and intermediary platforms.