Acil serviste tanı alan akut pankreatit hastalarında prognozu öngörmede bısap ve ED-SAS skorlarının karşılaştırılması
Comparison of bisap and ed-sas scores in predicting prognosis in patients with acute pancreatitis diagnosed in the emergency department
  1. Tez No: 794074
  2. Yazar: ÖMER FARUK ŞEFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Gastroenteroloji, Emergency Medicine, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Severe acute pancreatitis, BISAP, ED-SAS, Revised Atlanta classification, emergency department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit, sık görülen gastrointestinal sistem kaynaklı bir acil servis başvuru ve hastaneye yatış nedenidir. Şiddetli akut pankreatit geliştiğinde mortalite %35'e kadar çıkabilmektedir. Bu araştırmada BISAP ve ED-SAS risk skorlarının, şiddetli akut pankreatit (ŞAP), 30 günlük mortalite, yoğun bakım yatış ihtiyacı ve komplikasyonlu akut pankreatiti (KAP) belirleme açısından etkinliklerini karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Kocaeli Üniversitesi Hastanesi acil serviste, 1 Ocak 2019 – 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında başvuran ve akut pankreatit tanısı alan hastalar ile retrospektif olarak yürütüldü. Hastalık şiddeti Revize Atlanta Kriterlerine göre sınıflandırıldı. Skorların performansları ROC analizi ve farklı eşik değerlerindeki test karakteristikleriyle hesaplanıp karşılaştırıldı. Bulgular: Analize dahil edilen 415 hastanın %52'si kadın cinsiyette, %62'si biliyer etyolojide idi. Hastaların %8,2'inde ŞAP, %3,6'sında mortalite görüldü. BISAP ve EDSAS skorlamalarının ŞAP performansları için çizilen ROC eğrilerine göre; EAA 0,84 (%95GA: 0,80-0,88) - EAA 0,83 (%95GA: 0,79-0,86) saptandı (p=0,642). 30 günlük mortalite için, BISAP ve ED-SAS skoru için sırasıyla EAA 0,92 (%95GA: 0,89-0,95) ve 0,90 (%95GA: 0,87-0,93) bulundu (p=0,634). YBÜ yatışı için BISAP ve ED-SAS skorları benzer performans gösterdi.(EAA 0,91 %95GA: 0,88-0,93 ve EAA 0,91 %95GA: 0,88- 0,94). BISAP ve ED-SAS'ın KAP'ı dışlama performansları düşük (sensitivite %78,8 vs %86,4, sırasıyla) olmakla birlikte istatistiksel olarak ED-SAS lehine farklıydı (p=0,012). Sonuç: Bu çalışmanın bulgularına göre BISAP ve ED-SAS skorları akut pankreatit tanısı alan acil servis hastalarında şiddetli akut pankreatit, 30 günlük mortalite ve yoğun bakım ünitesine yatış ihtiyacını öngörme açısından benzer performans gösterdi. BISAP 4 ve 5 olan hastalarda erken yoğun bakım konsültasyonu düşünülmelidir. BISAP ve ED-SAS skorlarının komplikasyonlu akut pankreatiti dışlama performansı ED-SAS lehine daha iyiydi ancak yeterince güvenilir bulunmadı. Anahtar Kelimer: Şiddetli akut pankreatit, BISAP, ED-SAS, Revize atlanta kriterleri, acil servis
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute pancreatitis is a common cause of admission and hospitalization related to gastrointestinal system. When severe acute pancreatitis develops, mortality can reach up to 35%. In this study, we compared the efficacy of BISAP and ED-SAS risk scores in terms of detecting severe acute pancreatitis (SAP), 30-day mortality, need for intensive care unit admission, and acute pancreatitis with complications (CAP). Materials and Methods: This study was carried out retrospectively with patients admitted to the emergency department of Kocaeli University Hospital between January 1, 2019 and August 31, 2022 and diagnosed with acute pancreatitis. Disease severity was classified according to the Revised Atlanta Criteria. The performances of the scores were calculated and compared using ROC analysis and test characteristics at different thresholds. Results: Among the included 415 patients, 52% were female and 62% had biliary etiology. SAP was observed in 8.2% of the patients, and mortality was observed in 3.6%. According to the ROC curves drawn of BISAP and ED-SAS scores for predicting SAP; AUCs were 0.84 (95%CI: 0.80-0.88) and 0.83 (95%CI: 0.79-0.86), respectively (p=0.642). For 30-day mortality, the BISAP score revealed an AUC of 0.92 (95%CI: 0.89-0.95) similar to EDSAS score of 0.90 (95%CI: 0.87-0.93) (p=0.634). BISAP and ED-SAS scores for ICU admission showed similar performance (AUC 0.91 95%CI: 0.88-0.93 vs AUC 0.91% 95%CI: 0.88-0.94). Although both BISAP and ED-SAS had modest ability for excluding any complication, (sensitivity 78.8% vs 86.4%, respectively), they were statistically different in favor of ED-SAS (p=0.012). Conclusion: According to the findings of the current study, BISAP and ED-SAS scores showed similar performance in predicting severe acute pancreatitis, 30-day mortality and the need for intensive care unit admission among emergency department patients diagnosed with acute pancreatitis. Early intensive care consultation should be considered in patients with BISAP 4 and 5. Although ED-SAS performed statistically better regarding to identification of complicated acute pancreatitis, none of the scores were reliable enough for patient safety.