TRT repertuvarında bulunan Sivas Türkülerinde bir inceleme
A review of Sivas Turkus in TRT's repertory
  1. Tez No: 794089
  2. Yazar: AHMET TURAN SARIÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AHMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Muhteva, Türkü, Sivas Türküleri, Content, Folk Song, Sivas Folk Songs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türküler, Anadolu'nun kültürel anlamda vazgeçilmez unsurlarından biridir. Yaşamın her mihengini neredeyse türkülere aktaran bir coğrafyada yaşadığımızı düşünürsek, ne derece de önem arz ettiğini de tahmin etmek zor olmasa gerek. Sevinçlerimizi, kederlerimizi, umutlarımızı, umutsuzluklarımızı insan adına yaşam döngüsünde bütün duygu ve düşüncelerimizi türkülerde bulmak mümkündür. Buradan hareketle çalışmamızın ana unsurunu teşkil eden TRT repertuvarında yer alan türküler farklı bölgelerin dil ve şekiller incelediğinde her bölge ve her il kendi kültüründe farklılık arz ettiğini görmekteyiz. Bu çalışmada TRT repertuvarında bulunan Sivas türkülerinde türkü hikayeleri ve muhteva incelemesi ana hatlarıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için yöre ye ait olan bazı türkülerin hikayeleri seçilip muhteva bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Folk songs are one of the indispensable cultural elements of Anatolia. Considering that we live in a geography that transfers almost every aspect of life to folk songs, it should not be difficult to guess how important it is. It is possible to find our joys, sorrows, hopes and despairs, all our feelings and thoughts in the life cycle of people in folk songs. From this point of view, when the languages and forms of the different regions of the folk songs in the TRT repertoire, which constitute the main element of our study, are examined, we see that each region and each province differs in its own culture. In this study, it is aimed to examine the language form and content analysis in Sivas folk songs in the TRT repertoire. For this, some folk songs belonging to the region were selected as a sample and examined in terms of language and content.