Sivas yöresi Şarkışla ve Zara türkülerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Sivas region Şarkışla and Zara folk songs
  1. Tez No: 775195
  2. Yazar: BİLAL ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Şarkışla, Zara, türkü, usul, makam, konu yönelimi, Şarkışla, Zara, Folk music, Modes, Maqam, Subject Diversity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadim bir kültüre sahip olan Sivas yöresinde Şarkışla ve Zara ilçelerindeki halk müziği verilerinin karşılaştırılmalı analizinin yapıldığı bu çalışmada yöre türküleri çeşitli değişkenler açısından ele alınarak sonuçlar çıkartılmıştır. Bu çalışmada, her iki bölge türkülerinin incelenip analiz edilmesi yoluyla bilimsel kaynak oluşturulması amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada, müzik pratikleri,“müzik kültürü”çerçevesinde ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden kaynak tarama modeli kullanılarak betimsel analiz yapılmıştır. Araştırmanın problem durumu Zara ve Şarkışla türküleri arasında makam, usul, ve konu yönelimleri bakımından ne gibi farklılıklar ve benzerlikler olduğunun tespiti hakkındadır. Birinci bölümde kuramsal çerçeve perspektifinde sonraki bölümlere kaynaklık edecek bilgilere ek olarak Sivas ili, Şarkışla ve Zara ilçelerinin tarihsel, coğrafi, kültürel yapısı incelenmiştir. Bulgular ve yorum bölümünün olduğu İkinci kısımda TRT Halk Müziği repertuvarında bulunan türküler çeşitli değişkenlerle (makam, usul ve konularına göre) analiz edilerek tablolarla sunulmuştur. Konu, makam ve usullere ilişkin yapısal analizler için TRT Halk Müziği Repertuvarında bulunan 10 adet Zara ve 10 adet de Şarkışla türküsü Randomlama (Rastgele örneklem) yöntemiyle tespit edilmiştir. Bu bölümün sınırlılığını belirleyen bu eserlerle yapısal analizler yapılarak sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to compare and analyse the folk songs and musical traditions in districts of Şarkışla and Zara in Sivas province, which has an ancient and rich culture, in terms of various variables, as well as contributing to the literature in both regional folk songs. Musical practices were examined within the context of music culture in this study. Descriptive analysis was performe dusing the literature review model in this qualitative study. The main problem of the study is related to potential differences and similarities between Zara and Şarkışla folk songs in terms of maqam, modes, sound limit and theme diversity. In the first section, the historical, geographical and cultural background of Şarkışla and Zara were examined, thus constructing the theoretical framework for the whole study. In the second section, the findings and comments were explained. The regional folk songs foundin TRT Folk Music repertoire were analyzed in terms of various variables and presented with tables. In oder to conduct structural analyzes related to the subject diversity, maqam and modes, a total of 20 folk songs including 10 from Zara and 10 from Şarkışla found in TRT Folk Music repertoire were determined by randoming (random sample) method. The structural analyzes were completed with these works that determine the limitation of this section and the results were obtained.