Yozgat türkülerinin viyola eğitiminde kullanılması
The use of Yozgat folk songs in the viyola education
- Tez No: 753579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Viyola, viyola eğitimi, Türk Halk Müziği, Viola´, Viola Education, Turkish Folk Music
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmanın amacı, Yozgat türkülerinin evrensel viyola icra yöntem ve teknikleri dâhilinde ele alınarak hem viyola dağarına bir katkıda bulunmak hem de bu türküleri viyola eğitiminde kullanılabilir duruma getirmektir. Araştırmanın evrenini, TRT repertuvarında bulunan Yozgat türküleri teşkil ederken, örneklemini ise uzman görüşlerine dayalı olarak seçilen 20 türkü oluşturmaktadır. Örneklemini oluşturan türküler; makam, usûl, seyir, karar sesleri, yeden sesleri, başlangıç ve bitiş sesleri, ses aralıkları ve form özellikleri bakımından ele alınarak derinlemesine incelenmiştir. Bu çalışmalar dâhilinde ele alınan türkülerin, doğal yapılarına dokunulmayarak ritmik düzenlemeler, viyolaya ilişkin gerekli yay düzenlemeleri ve parmak numaralandırma çalışmaları yapılarak icra noktasında bir rahatlık sağlama ve viyola çalım tekniklerine göre türküleri uyarlama anlamında gayret sarf edilmiştir. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda 20 Yozgat türküleri iki düzeyde kategorize edilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi kullanılarak içerik analize gidilmiş, veri toplamak ve Yozgat türkülerine kaynak oluşturmak için literatür taraması yapılmıştır. Analizler sonucunda ortaya çıkan bulgular çizelgeler ve türkülerden kesitlerle desteklenerek ortaya konulmuş, açıklanmış ve yorumlanmıştır. Türkülerin notasyon ve düzenlenme işlemleri ise, musescore nota yazım programı kullanılarak yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purposely, the general content of this research is to make a small contribution to the viola repertoire and to make these ballads usable in viola education by considering the universal viola performance methods and techniques of Yozgat ballads. While Yozgat ballads in the Trt repertoire constitute the universe of the research, the sample consists of 20 ballads selected based on expert opinions. The ballads that make up the sample; Modal, rytmic, course properties, frets, leading tone, first notes and end notes, sound ranges and structural form features were examined thorougly. Efforts were made to provide comfort at the point of performance and to adapt the ballads according to the viola playing techniques by making rhythmic arrangements, necessary bow arrangements for the viola and finger numbering studies, while not touching the natural structure of the ballads discussed within these studies. In line with all these studies, 20 Yozgat ballads were categorized in two levels. In this study, content analysis was made using the descriptive research method, one of the qualitative research methods, and a literature review was conducted to collect data and create a source for Yozgat ballads. The findings that emerged as a result of the analyzes were presented, explained and interpreted by supporting them with tables and graphics. The notation and arrangement of the ballads were written using the Musescore notation program.