Framing of the Annan Plan in print media: A comparative analysis
Yazılı basında Annan Planı'nın çerçevelendirilmesi: Karşılaştırmalı analiz
- Tez No: 794144
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Referandum, Annan Planı, çerçeveler, söylem analizi, manşet haberler, köşe yazıları, karikatürler, yazılı basın, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Referendum, Annan Peace Plan, frames, content analysis, headline articles, op-eds, print media, Turkey, Greece, Cyprus
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu tez, Annan Planı konusunda Kıbrıs Türk kesimi, Kıbrıs Rum kesimi, Türk ve Yunan gazetelerinde 24 Nisan 2004'te yapılan çifte referandumdan önceki bir ayda yer alan manşet haber, makale ve karikatürlerin karşılaştırmalı analizini sunmaktadır. Teorik anlamda Kahneman ve Tversky'nin (1979) Beklenti Teorisi ve Hallin ve Mancini'nin (2004) Akdeniz Medya Modeli (2004) olmak üzere iki temele dayanan bu tez konu için merkezi 12 gazete incelemesini içermektedir: Afrika, Kıbrıs, Vatan, Charavgi, Fileleftheros, Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak, Rizospastis, Ta Nea ve Kathimerini. Bu araştırma öncelikli olarak yazılı basında kullanılan“kazan-kazan”,“kazan-kaybet”,“kaybet-kaybet”,“başka bir alternatif yok”ve“riskli şans oyunları”çerçevelerini incelemektedir. İkinci olarak, analiz edilen gazete içeriklerinin Akdeniz Medya Modeli'nin (Hallin ve Mancini, 2004) basın siyasal parti paralelliği gibi özelliklerini taşıyıp taşımadığına açıklık getirmeyi hedefler. İçerik analizi uygulanarak, 12 gazetenin manşet haber, makale ve karikatürlerinden toplanan veri detaylı bir kod kitapçığı ile kodlanmıştır. Çalışmanın sonuçları oyun teorisine dayanan çerçevelerin sadece evet ve hayır yanlısı gazetelerin görüşlerini iletmekle kalmayıp, eleştirel gazetelerin referandumun meşruiyetini sorgularken oyun teorisi mantığını da ret ettiklerini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, oyun teorisi ve beklenti teorisi referandumun ve yazılı basında sunulduğu çerçevenin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bulgular ayrıca bu mantığın politika belirleyicileri tarafından oluşturulup, sonradan yazılı medyada karşılık bulduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu tez, birincil ve ikincil tarafları Akdeniz Medya Modeline uyan çok taraflı bir anlaşmazlığın dinamiklerine ışık tutmaktadır. Bu araştırma siyaset bilimi, medya çalışmaları, sosyal psikoloji, uyuşmazlık analizi ve çözümü gibi birçok disiplini bir araya getirip, ilgili literatürlerden referans sunmaktadır. Sonuç olarak karşılaştırmalı içerik analizi kullanan bu tez bu alanda devam edecek çalışmalara ve başka vakalara uygulanabilecek bir araç sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation presents a comparative analysis of headline articles, op-eds, and cartoons on the Annan Plan that appeared in Turkish Cypriot, Greek Cypriot, Turkish, and Greek newspapers in the month preceding the twin referenda held on 24 April 2004. Relying on two theoretical pillars, the prospect theory of Kahneman and Tversky (1979) and the Meditteranean Model of Hallin and Mancini (2004), the dissertation includes 12 newspapers central to the issue: Afrika, Kıbrıs, Vatan, Charavgi, Fileleftheros, Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Şafak, Rizospastis, Ta Nea, and Kathimerini. The research primarily investigates the patterns of similarity and difference in the use of“win-win”,“win-lose”,“lose-lose”,“there is no alternative”, and“risky gambling”frames in print media. Second, it seeks to clarify whether the coverage of analyzed newspapers displays the characteristics of the Mediterranean Media Model (Hallin and Mancini, 2004), such as press-political party parallelism. By employing content analysis, the collected data from 12 newspapers across three main themes (articles, op-eds, and cartoons) are coded through a detailed codebook. The findings of the study indicate that the game theoretical frames were used not only to present the“yes”or“no”choices by pro-yes and pro-no newspapers, but newspapers with a critical stance refuted the game theoretical logic when questioning the legitimacy of the referendum itself. In this sense, the logic of game theory and prospect theory appears at the backbone of the referendum and how it was framed by print media. Findings also show that this logic originates from policymakers and then finds its place in the print media. Finally, this dissertation sheds light on the complexity of a multiparty conflict where primary and secondary parties adhere to the Mediterranean Media Model. The research combines several disciplines such as political science, media studies, social psychology, and conflict analysis and resolution, drawing from the related literature. Last but not the least, the comparative content analysis offers an important tool for further research in this domain that could be applied in other cases.