Covid-19 döneminde sağlık çalışanlarında yaşam kalitesi ve merhamet yorgunluğu arasındaki ilişki: Bandırma örneği
The relationship between quality of life and compassionate fatique in healthcare workers during covid-19: The case of Bandırma
  1. Tez No: 794182
  2. Yazar: ELÇİN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Yaşam Kalitesi, Merhamet Yorgunluğu, Mesleki Tükenmişlik, Eş duyum Yorgunluğu, İkincil Travma, Covid-19, pandemic, quality of life compassion fatigue, occupational burnout, empathy fatigue, secondary trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tüm dünyayı derinden sarsan Covid-19 pandemisi; bu hastalıkla ile mücadele eden sağlık çalışanları üzerinde mesleki tükenmişlik, eş duyum yorgunluğu, ikincil travma faktörleri merhamet yorgunluklarını önemli düzeyde etkilemiştir. Sunulan sağlık hizmetlerinin bu dönemde daha da hayati bir değer taşıması beraberinde halk sağlığı çalışmalarının da önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu çalışmada; Balıkesir ili Bandırma ilçesinde bulunan kamu ve özel hastanelerde çalışan hekim ve diğer uygulayıcı personelleri ile 112 ve halk sağlığı birimlerindeki sağlık çalışanlarının Covid-19 dönemindeki yaşam kalitesi ve merhamet yorgunluğu tutumlarının arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla 216 kişiye anket uygulanmıştır. Demografik değişkenlere ait analizlerde t-testi ve ONE WAY ANOVA testi uygulanmıştır. Aralarındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği“Mesleki tatmin”puanı ile Merhamet Yorgunluğu Ölçeği alt boyutlarından“İkincil Travma”puanı arasında negatif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Demografik değişkenler yönünden yapılan analizler sonucunda Cinsiyet ve medeni durumlara göre merhamet yorgunluklarını algılama düzeylerinde farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir. 18-25 ile 46-55 yaş aralığındaki çalışanların mesleki tatmin düzeylerinin diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yine özel sektörde çalışanların kamu çalışanlarına kıyasla mesleki tatminlerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bir başka belirgin sonuç ise lisansüstü eğitim düzeyine sahip olan sağlık çalışanlarının diğerlerine göre eş duyum yorgunluklarının daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar halk sağlığı çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne sererken, hayati bir meslek icra eden sağlık çalışanlarının da birey olduklarını ve psikolojik olarak her insan gibi etkilenecekleri göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The covid-19 pandemic that shook the whole World deeply; occupational burnout, empathy fatigue, secondary trauma and compassion fatigue feelings of healthcare workers were significantly affected. The fact that the health services provided have an even more vital value in this period has once again shown the importance of public health studies.In this study, it is aimed to reveal the releotionship between the quality of life and compassion fatique attitudes of physicians and other practitioner personnel working in public and private hospitals in Bandırma,Balıksir province and health workers in 112 and public health units during the Covid-19 period. For this purpose, a questionnaire was applied to 216 people. T test and One Way Anova test were applied in the analyzes of demographic variables. Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between them. As a result of the analysis, a statically significant negatice correlation was found between the“Occupational Satisfaction”score of the Quality of Life for Employees Scale and the“secondary trauma”score of the Compassion Fatigue scale. As a result of analysis of demographic variables, it was determined that there were no differences in the levels of perception of compassion fatigue according to gender and marital status. It has been determined that the occupational satisfaction levels of the employees between the ages of 18-25 and 46-55 are higher than the other age groups. In addition, it was conclued that the level of Professional satisfaction of those working in the private sector is higher thanthose working in the public sector. Another important result is that health workers with postgraduate education have lower empathy fatigue than others. While these results once again reveal the importance of public health studies, shows that health workers who do vitally important work are also human beings and can be affected psychologically.