The relationship among income inequality, economic growth, and trade openness: Kuznets curve approach for the case of Kenya
Gelir eşitsizliği, ekonomik büyüme ve ticari açıklık iliskisi: Kenya örneği için kuznets eğrisi yaklaşımı
- Tez No: 794225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGUR ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir Eşitsizliği, Kuznets Eğrisi, Ekonomik Büyüme, ARDL, Gini Endeksi, Açıklık, Income Inequality, Kuznets Curve, Economic Growth, ARDL, Gini Index, Openness
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bir ulusun kalkınmasını etkileyen temel ve önemli bir faktör olarak gelir eşitsizliği olgu kıstası, küresel ekonominin en önemli sakıncalarından biri olmuştur. Ekonomik kalkınma stratejilerinin ortaya çıkışından bu yana, zengin ve fakir oranı arasındaki fark, dünyanın her yerindeki ekonomistler tarafından geniş bir şekilde tartışıldı ve Kenya'da, nüfuslarının bir yüzdesinden daha azı, %99'dan daha fazla servet edindiği için açıkça şiddetli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, bu tez, Kuznets eğrisi çerçevesini ve hipotezini kullanarak Kenya'daki gelir eşitsizliği, ekonomik büyüme ve ticari açıklık arasındaki temel ekonomik ilişkiyi gözlemlemek ve incelemek için 1976' dan 2015'e kadar olan yıllara ait zaman serisi verilerini kullanmaktadır. Bu calışma, Kuznets hipotezinin Kenya ekonomisinde gerçekten geçerli ve uygulanabilir olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, makro değişkenler arasındaki uzun dönem korelasyonunu analiz etmek için ticaretteki açıklıkları içeren ve dışlayan iki farklı Oto Regresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) modeli ve kısa dönem ilişkisi için Hata Düzeltme Modeli (ECM) kullanılmıştır. Net gelir için Gini katsayısı, kişi başına düşen GSYİH ve dışa açıklık gibi temel göstergeler kullanılarak, bulguların sonuçları, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında uzun vadeli bir eşbütünleşme olduğunu göstermiştir. Ticarete açıklık değişkeninin dahil edilmesiyle elde edilen bulguların daha ileri ve ek değerlendirmesi, gelir eşitsizliği ile ekonomik büyüme arasında anlamsız bir ilişki tespit etti, ancak ticarete açıklık değişkeni çıkarıldığında, ilişki hem uzun vadede hem de kısa vadede istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç olarak ticaret açıklık değişkenini kapsamayan sonuçlardan elde edilen kanıtlar, Kuznets eğrisi hipotezi ile uyumlu hale geldi ve böylece Kenya ekonomisindeki kullanımını doğruladığını bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon yardstick of income inequality as an essential factor affecting a nation's development has been one of the key drawbacks of the global economy. Since the emergence of economic development strategies, the divergence between the wealthy and poor ratio has been broadly discussed by economists and is evidently drastic in Kenya as less than a percentage of their population acquires more wealth than the 99%. This paper, therefore, uses time series data between 1976-2015 to observe the fundamental relationship among income inequality, economic growth, and trade openness in Kenya by employing the Kuznets curve framework. The study aims to determine whether the Kuznets hypothesis is valid and applicable in Kenya. For this intent, two different Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) models are examined; one involving the trade openness variable and the other excluding it. The models are further used to analyze the long-run correlation among the macro variables and the Error Correction Model (ECM) for the short run relationship. By using core indicators such as the Gini coefficient for net income, GDP per capita, and trade openness, the results of the findings suggested a long-term cointegration between the dependent and independent variables. Further evaluation of findings with the introduction of trade openness detected an insignificant relationship between income inequality and economic growth. However, their relation was statistically significant both in the long and short run when openness was omitted. Obtained evidence from results not encompassing the openness variable aligned with the Kuznets dynamics thus validating its usage in the Kenyan economy.