İnternet gazeteciliği bağlamında barış odaklı habercilik: Ukrayna-Rusya savaşı örneği
In the context of internet journalism peace-oriented journalism:The case of Ukraine-Russia war
- Tez No: 794251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHANIM KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İnternet Gazeteciliği, Alternatif Medya, Barış Gazeteciliği, Savaş Gazeteciliği, Ukrayna-Rusya Savaşı, Internet Journalism, Alternative Media, Peace Journalism, War Journalism, Ukraine-Russia War
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnternetin insan hayatına girmesiyle birlikte gazetecilik pratikleri de değişime uğramıştır. Dijital medyanın sağladığı imkânlar sayesinde milyonlarca insanın yer aldığı yeni bir sosyal alan oluşmuştur. İletişimi kolay, ucuz ve hızlı bir şekilde sağlayan internet, alternatif medya kuruluşları için yeni fırsatlar doğurmuştur. Kâr amacı güden şirketlerin yönettiği ana akım medya kuruluşlarının aksine daha özgür olan alternatif medya kuruluşlarının internet ile birlikte artması, barış gazeteciliğinin mümkün hale gelmesi açısından gazetecilere fırsatlar sunmuştur. Ancak, savaş gazeteciliği yapan geleneksel medya kuruluşlarının da önünü açmıştır. Aynı zamanda, interneti olan her kullanıcıya haber yapabilme ve olay yerinde bilgi verebilme şansı veren internet, doğru olmayan bilgilerin hızlıca yayılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, medyada yer alan savaş ve çatışmaya dair haberlerin barış gazeteciliği perspektifinde incelenmesidir. Bu bağlamda Hurriyet.com.tr ve T24 internet sitelerinde yer verilen Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili haberler, içerik analizi yöntemiyle ele alınmıştır. Savaşın başladığı 24 Şubat 2022 ile 24 Nisan 2022 tarihleri arasındaki iki aylık süreçte yayınlanan tüm haberler değerlendirilmiş, Jake Lynch ve Annabel McGoldrick belirledikleri 17 ilke kapsamında oluşturulan 5 kategoride analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the introduction of the Internet into human life, journalism practices have also changed. Thanks to the opportunities provided by digital media, a new social space in which millions of people participate have been formed. The internet offers easy, cheap, and fast communication and has created new opportunities for alternative media organizations. Contrary to the mainstream media organizations run by for-profit companies, the rise of more accessible alternative media outlets and the internet has provided journalists with opportunities to make peace journalism possible. However, it also paved the way for traditional media organizations engaged in war journalism. At the same time, the internet, which gives every user with the internet a chance to make news and provide information at the scene, causes inaccurate information to spread rapidly. This study aims to examine the news about war and conflict in the media from the perspective of peace journalism. In this context, the news about the Ukraine-Russia war on the Hurriyet.com.tr and T24 websites was examined with content analysis. All the news published in the two months between February 24, 2022, and April 24, 2022, when the war began, were analyzed in 5 categories created within the scope of 17 principles determined by Jake Lynch and Annabel McGoldrick