Identity, language use and attitude changes in the Toronto Iranian community: A pre and post migration project
Toronto İranlı topluluğunda kimlik, dil kullanımı ve tutum değişiklikleri: Bir göç öncesi ve sonrası projesi
- Tez No: 794255
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil sürdürme, dil sürdürme ve değişimi, göç öncesi ve sonrası etkileşimler, Language maintenance, language maintenance and shift, pre and post migration interactions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çağdaş toplumun değişkenliği ve karmaşıklığı ile dil kullanımı ve tutumlarına yönelik benzersiz yaklaşımlar, çok önemli bir konu olan Dil Sürdürümü ve Değişimi (LMLS) üzerine yapılan çalışmalara yol açmıştır. Bu çalışma, Toronto'nun İranlı göçmenleri arasındaki Dil Sürdürümü (LM) dinamiklerini Mekansal-zamansal bir ortamda incelemektedir. Mekân-zamansallık, LM'nin mekân ve zaman arasındaki karmaşık karşılıklı ilişkileri gerektirdiğini (Blommaert, 2010) ve bu çerçevelerin etkileşiminin dil kullanımı, tutumlar ve kimlik kalıplarını etkilediğini kabul eder (Tawalbeh, 2017). Göçmenler, ev sahibi ülkeye varmadan önce çeşitli yerlerden geçerken deneyimlerinden etkilenirler. Bu sebeple, bu çalışma, onların yalnızca gelecekteki mekânlarını (göç sonrası) değil, aynı zamanda göç öncesi deneyimlerini de karma bir yöntemle incelemektedir. Bu bağlamda, göç öncesi veriler, Türkiye'de yaşayan on İranlı göçmen ile yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Ayrıca, göç sonrası verileri toplamak için bir anket, katılımcı gözlemler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve eksiksiz bir ev kayıt seti kullanılmıştır. Toronto'daki İranlılar çeşitli etnik kökenlerden, dinlerden ve dillerden gelse de bu araştırma Müslüman Farslar ve Kürtler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Göç öncesi analiz, İranlıların etnik dilleri, kültürleri, kimlikleri ve gelecekteki ev sahibi ülkelerinin dili ile ilgili göç öncesi tutumlarının yanı sıra, Farsça kullanımını ve Kanada'daki tutumlarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilecek potansiyel faktörleri ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, göç sonrası nitel verilerin amacı, İran toplumunun göç sonrası etnik ve İngilizce dillerine ilişkin bakış açılarına ilişkin soruların yanı sıra, dil kullanımı ve kimlik algısı üzerindeki etkilerine ilişkin sorulara yanıtlar sunmaktır. Son olarak, mevcut araştırma, günümüzün göçmen nüfuslarının inceliklerini kabul eder ve Dil Sürdürümü analizine yeni, dinamik ve çok perspektifli bir anlayış getirir.
Özet (Çeviri)
The fluidity and complexity of contemporary society, as well as the unique approaches to language use and attitudes, have given rise to studies on the crucial topic of Language Maintenance and Shift (LMLS). This study investigates the dynamics of Language Maintenance (LM) among Toronto's Iranian migrants within a Spatio-temporal setting. Spatio-temporality acknowledges that LM entails intricate interrelationships between space and time (Blommaert, 2010), and the interplay of these frames impacts patterns of language use, attitudes, and identity (Tawalbeh, 2017). Migrants are impacted by their experiences as they travel through various spaces before arriving in their host country. Hereby, this study examines not only their future spaces (post-migration), but also their pre-migration experiences, using a mixed method. In this regard, the pre-migration data were gathered through a semi-structured interview with ten Iranian migrants living in Turkey. Moreover, a questionnaire, participant observations, semi-structured interviews, and a complete home recording set were used to collect post-migration data. Despite the fact that Iranians in Toronto are of various ethnicities, religions, and languages, this research concentrates on Muslim Persians and Kurds. Pre-migration analysis reveals Iranians' pre-migration attitudes regarding their ethnic language, culture, identity, and the language of their future host country, as well as potential factors that might affect Iranian language use and attitudes in Canada, either favorably or adversely. However, the aim of the post-migration qualitative data is to offer answers to questions concerning the Iranian community's post-migration perspectives on their ethnic and English languages, as well as the implications for language use and identity perception. Lastly, the current research acknowledges the intricacies of today's migrant populations and includes novel, dynamic, and multi-perspective insights into LM analysis.