Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Seyfettin Özege Bölümü ASL 603 (M61) numarada kayıtlı mecmuanın transkripsiyonlu metni ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesine (MESTAP) göre tasnifi
Classification of ASL 603 M61 Poetry Mecmua registered in Ataturk University Center Library according to MESTAP (Review–text)
- Tez No: 794272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF GÖZİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Güfte Mecmuası, MESTAP, ASL 554
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 603
Özet
Bilindiği üzere mecmualar, ihtiva ettikleri zengin edebî, tarihî, dinî ve kültürel malzemeler açısından Türk edebiyatı ve kültürü açısından son derece önemlidir. 20. asrın sonuna kadar Osmanlı kültür ve edebiyat sahalarında çokça istifade edilen eserler konumundaki mecmualar, farklı kişilere ait metin parçalarının bir araya getirildiği şahsî defterlerdir. Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Seyfettin Özege Koleksiyonu ASL 603 (M61) numarada kayıtlı, mürettibi meçhul bir güfte mecmuasının transkripsiyonlu metnini sunmayı ve muhtevasını Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesine (MESTAP) göre tasnif etmeyi amaçlayan bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında mecmuanın tanımı, önemi, sınıflandırması, gibi mecmulara dair genel değerlendirmelerden bahsedilmekle beraber özellikle güfte mecmuası ve türlerine yer verilmiştir. Birinci Bölümde söz konusu mecmuanın fiziki özelliklerine, tertip hususiyetlerine değinilmiş ve metinde adı geçen şairler, kullanılan aruz/hece vezinleri, nazım şekilleri ve makamlar tablolar halinde sunulmuştur. İkinci Bölümde mecmuanın MESTAP'a göre tasnifini içeren tablolara yer verilirken Üçüncü Bölüm, Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ASL 603 (M61) numarada kayıtlı mecmuanın transkripsiyonlu metnini ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
As it is known, magazines are extremely important in terms of Turkish literature and culture in terms of the rich literary, historical, religious and cultural materials they contain. Mecmuas, which are widely used works in the fields of Ottoman culture and literature until the end of the 20th century, are personal notebooks in which pieces of text belonging to different people are brought together. Atatürk University Central Library Seyfettin Özege Collection, ASL 603 (M61) the transcription of an unknown lyric magazine, and aims to classify its content according to the Systematic Classification of Journals Project (MESTAP), consists of an introduction and three parts. In the introduction part, general evaluations such as the definition, importance, classification of the journal are mentioned, and especially the lyrics journal and its types are mentioned. In the first chapter, the physical features and composition characteristics of the mentioned journal are mentioned and the poets mentioned in the text, the prosody/syllable meters used, verse forms and modes are presented in tables. In the Second Section, tables containing the classification of the journal according to MESTAP are included, while the Third Section contains the transcripted text of the journal registered in Atatürk University Central Library ASL 603 (M61) Keywords : Magazine, Lyrics Magazine, MESTAP, ASL 554