Kager yağ yastıkçığı, plantar yağ ve kas tabakalarının kalınlığı diyabetik ayak gelişimini öngörmede etkili midir?
Is the thickness of kager fat pad, plantar fat and muscle layers effective in predicting diabetic foot development?
- Tez No: 794282
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE SALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Diyabetik ayak, Kager yağ yastıkçığı, Plantar kas, Diabetes mellitus, Diabetic foot, Kager fat pad, Plantar fat pad
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Tip 2 diyabetes mellitüs (DM) görülme oranı her geçen sene artan, komplikasyonlara neden olabilen kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Diyabetik ayak yarası kronik ve ciddi bir komplikasyondur. Periferik nöropatinin de eşlik edebildiği mikrotravmalar, diyabetik ayak yarası gelişmesinde en önemli risk faktörlerindendir. Plantar kas ve yağ yastıkçığının kalınlığında ve elastikiyetindeki değişikliklerin ayağın mekanik yüklere karşı koyma ve absorbsiyon yeteneğini azaltarak doku stresine neden olarak ayak ülserleri oluşturabileceğine dair çalışmalar sürmektedir. Biz çalışmamızda diyabetik hastalarda plantar kas ve yağ doku tabakaları kalınlıklarına ilave olarak Kager yağ yastıkçığı ve aşil tendonunun kalınlığının da diyabetik ayak gelişiminde risk faktörü olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları kliniğinde takipli, diyabetik ayak tanılı 74 hasta, diyabetes mellituslu olup diyabetik ayak tanısı olmayan 73 hasta ve 52 sağlıklı gönüllü erişkin çalışmamıza alındı. Hastaların demografik verileri, biyokimyasal parametreleri ve fizik muayeneleri kaydedildi. Plantar kas ve yağ doku tabakaları ile kager yağ yastıkçığı ve aşil tendon kalınlığı tek bir radyoloji hekimi tarafından aynı ultrasonografi cihazı ile ölçümleri yapılarak değerler kaydedildi. Bulgular: Grup 1'deki hastaların 37'si (%50), grup 2'deki hastaların 36'sı (%49,3) ve grup 3'teki kontrollerin 21'i (%40,4) erkekti ve gruplar arasında cinsiyet farkı yoktu. Grup 1'deki hastaların yaş ortalaması 58,04±8,3 yıl, grup 2'deki hastaların yaş ortalaması 58,8±9,9 yıl ve grup 3'teki kontrollerin yaş ortalaması 56,35±15,04 yıldı, gruplar arasında yaş ortalaması açısından anlamlı farklılık yoktu. Katılımcıların plantar yağ dokusu kalınlığı (PL-Y) ortalaması grup 1'de 12,15±3,79 mm, grup 2'de 13,47±1,87 mm ve grup 3'de 13,35±2,18 mm'dir. Katılımcıların plantar kas dokusu kalınlığı (PL-K) ortalaması grup 1'de 10,23±2,21 mm, grup 2'de 13,07±1,78 mm ve grup 3'de 14,76±1,85 mm'dir. Gruplar arasında gözlenen plantar kas doku kalınlıkları farklılıkları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,001). Fakat gerek Kager yağ yastıkçığının ölçümü gerekse aşil tendon kalınlığının ölçümü gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç: Diyabetik ayak yarası olan hastalarda plantar kas tabakasının kalınlığında anlamlı olarak azalma saptanmıştır. Bilindiği gibi kontrolsüz diyabetin sonucu olan retinopati, nefropati gibi kronik komplikasyonların erken tanısında çeşitli biyobelirteçler ve muayene yöntemleri bulunmaktadır. Biz de bu çalışmamızda non inzaziv bir yöntem olan ultrasonografi ile plantar kas tabakasının kalınlığının ölçümünün diyabetik ayak daha oluşmadan erken tanı ve tespitinde kullanılabilen bir yöntem olabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Type 2 diabetes mellitus (DM) is a chronic, progressive disease with an increasing prevalence and can cause complications. Diabetic foot ulcer is a chronic and serious complication. Microtrauma, which may be accompanied by peripheral neuropathy, is one of the most important risk factors for the development of diabetic foot ulcers. There are ongoing studies suggesting that changes in the thickness and elasticity of the plantar muscle and fat pad may reduce the ability of the foot to resist and absorb mechanical loads, causing tissue stress and leading to foot ulcers. In our study, we aimed to investigate whether the thickness of the Kager fat pad and Achilles tendon in addition to the thickness of the plantar muscle and adipose tissue layers in diabetic patients can be considered as a risk factor in the development of diabetic foot. Materials and Methods: 74 patients with diabetic foot, 73 patients with diabetes mellitus but without a diagnosis of diabetic foot and 52 healthy adults were included in our study. Demographic data, biochemical parameters and physical examinations of the patients were recorded. Plantar muscle and adipose tissue layers, Kager fat pad and Achilles tendon thickness were measured by a single radiology physician with the same ultrasonography device and the values were recorded. Results: Thirty-seven (50%) of the patients in group 1, 36 (49.3%) of the patients in group 2 and 21 (40.4%) of the controls in group 3 were male and there was no gender difference between the groups. The mean age of the patients in group 1 was 58.04±8.3 years, the mean age of the patients in group 2 was 58.8±9.9 years, and the mean age of the controls in group 3 was 56.35±15.04 years, with no significant difference in mean age between the groups.The mean plantar adipose tissue thickness (PL-Y) of the participants was 12.15±3.79 mm in group 1, 13.47±1.87 mm in group 2, and 13.35±2.18 mm in group 3. The mean plantar muscle tissue thickness (PL-K) of the participants was 10.23±2.21 mm in group 1, 13.07±1.78 mm in group 2 and 14.76±1.85 mm in group 3. The differences in plantar muscle tissue thickness between the groups were statistically significant (p < 0.001). However, both the measurement of Kager fat pad and Achilles tendon thickness were not statistically significant between the groups (p>0.05). Conclusion: The thickness of the plantar muscle layer was significantly decreased in patients with diabetic foot wounds. As it is known, there are various biomarkers and examination methods for the early diagnosis of chronic complications such as retinopathy and nephropathy, which are the result of uncontrolled diabetes. In this study, we suggest that the measurement of the thickness of the plantar muscle layer by ultrasonography, which is a non-invasive method, may be a method that can be used in the early diagnosis and detection of diabetic foot before it occurs.