عناصر الدراسة الفنـيَّـة عامةً، وفي شعر ليلى الأخيليَّــة خاصةً
Leyla E el-Ahyeliyye'nin (V.85.H) şiirinde ebedi sanatlar, analitik bir çalışma görünüm / Artistic appearance in Layla al-Akhyaliyya's poetry
  1. Tez No: 794283
  2. Yazar: AMAL EZZULDDIN HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Görünüm, Leyla el-Ahyeliyye, kinaye, hayal, üslup, tekrar, Appearance, Layla al-Akhyaliyya, allusion, imagination, style, repetition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, güzelliği, güçlü kişiliği ve belagati ile tanınmış Arap kadın şair Leyla el-Ahyeliyye'yi ele almaktadır. Kendisi hem asr-ı saadette hem de Emevi döneminde yaşamış, emirler ve halifeler arasında tanınır hale gelmişti. Halifeler methiye veya ağıt gibi şiirlerini dinlemişler, kendisine hediyeler verip taltifte bulunmuşlardır. Çalışmada, şairin hayatı ve şiirleri ele alınmış, ayrıca Leyla el-Ahyeliyye'nin şiirindeki sanatsal görünümün mefhum ve manası değerlendirilmiştir. Leyla el-Ahyeliyye'nin dil, hayal ve üslup konulu şiirlerinde yer alan tekrar, zıtlık, yenileme gibi biçimlere sahip sanatsal yönler, teşbih, istiare ve kinaye gibi belagat yönleri belirtilmiştir. Özelikle belagat yönü, edebiyatın özü, sanatsal ve estetik yansıması olduğundan edebi, eleştirel ve dilsel çalışmalara önemli bir konuma sahiptir. Edebiyat bir tasvir sanatıdır ve bir yandan duygu ve düşünce aktarımı sağlarken diğer yandan olumlu ya da olumsuz algıya etki eder. Bu çalışmada Leyla el-Ahyeliyye'nin hayatı, sanatsal görünüm kavramı ve anlamları açıklanmakta, Leyla el-Ahyeliyye'nin şiirindeki sanatsal görünümler izah edilmektedir. Leyla el-Ahyeliyye'nin şiirindeki dil, hayal ve üslup ile birlikte şairin şiirinde sıklıkla öne çıkan belagat yönü ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the Arab woman poet Layla al-Akhyaliyya, who was known for her beauty, strong personality and eloquence. She lived both in the first Islamic era and the Umayyad period and became well-known among the emirs and caliphs. Caliphs listened to her poems, such as eulogium or elegy, and gave her gifts and honors. This study discusses the poet's life and poetry, and also evaluates the notion and meaning of the artistic appearance in her poetry. The artistic aspects of Layla al-Akhyaliyya's poems on language, imagination, and style, such as repetition, contrast, and renewal, as well as rhetorical aspects such as metaphor, figurative expression, simile, and allegory, are mentioned. In particular, the rhetorical aspect has an important position in literary, critical and linguistic studies as it is the essence of literature, its artistic and aesthetic reflection. Literature is an art of depiction, and while it conveys emotions and thoughts, it also influences positive or negative perceptions. In this study, the life of Layla al-Akhyaliyya, the concept of artistic appearance and its meanings are explained, and the artistic appearances in her poetry are explained. It discusses the language, imagination, and style of Layla al-Akhyaliyya's poetry, as well as the poet's eloquence, which is often prominent in her poetry.