Ergenlerde aile yaşam doyumu, oyun bağımlılığı ve akademik kendini engelleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relevance between satisfaction with family life, game addiction and academic self-handicapping in adolescents
  1. Tez No: 794288
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Aile yaşam doyumu, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu, Akademik Kendini Engelleme, Adolescence, Satisfaction With Family Life, Internet Gaming Disorder, Academic Self-Handicapping
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmada amaç ergenlerin aile yaşam doyumu, oyun bağımlılık düzeyleri ve akademik kendini engelleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul Küçükçekmece, Bağcılar ve Fatih ilçelerinde bulunan özel ve devlet okullarında öğrenim gören (12-17 yaş) 216 kız (39,9) ve 325 erkek (60,1) toplamda 541 ilk ve ortaöğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir.Verilerin toplanmasında; Arıcak, Dinç, Griffiths ve Yay (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği Kısa Formu”, Taşdelen-Karçkay (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Aile Yaşam Doyumu Ölçeği”ve Anlı, Taş, Güneş, Yazgı ve Sevinç (2018) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Akademik Kendini Engelleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS-22 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada veriler, SSPS programı kullanılarak frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Yapılacak analizlere karar vermek amacıyla dağılımların normalliğinin denetlenmesi için Basıklık (Skewness), Çarpıklık (Kurtosis), güvenirlik testleri yapılmıştır. Araştırmada değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; ergenlerin internet oyun oynama bozukluğu ile aile yaşam doyumları arasında negatif yönde ve düşük düzeyde internet oyun oynama bozukluğu ile akademik kendini engelleme arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde; akademik kendini engelleme ile aile yaşam doyumları arasında negatif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate relevance between satisfaction with family life, levels of game addiction, and levels of academic self-handicapping in adolescents. The sample of the study includes 216 female (39,9), and 325 male (60,1) in total 541 middle and highschool students aged between 12 and 17 which study in private or state schools in İstanbul Küçükçekmece, Bağcılar, and Fatih districts in 2018-2019 academic year. Simple random sampling is used for the sample of the study. The data of the study were gathered through Internet Gaming Disorder Scale adapted into Turkish by Arıcak, Dinç, Griffiths and Yay (2019), The Satisfaction With Family Life Scale adapted into Turkish by Taşdelen-Karçkay (2016), and Academic Self-Handicapping Scale adapted into Turkish by Anlı, Taş, Güneş, Yazgı and Sevinç (2018). The data gathered on this study were analysed in SPSS-22 (Statistical Package for Social Sciences). Frequency, mean, and value for standard deviation in the data of this study were measured by using SPSS software. Skewness, Kurtosis and reliability tests were carried out to check normality of the distributions and determine which test is appropriate. To determine if there is relevance between variables on the study, correlation analysis is carried out. As a result, the study has showed that there are negative and low relevance between internet gaming disorder and satisfaction with family life; positive and low relevance between internet gaming disorder and academic self-handicapping; negative and low relevance between academic self-handicapping and satisfaction with family life.