Modern insanın teknolojiyle ilişkisinin teknoloji kabul modeliyle incelenmesi: Sosyal medya kullanımı ve modernlik ilişkisi
Examining modern man's relationship with technology with the technology acceptance model: The relationship of social media use and modernity
- Tez No: 794304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE TAMER GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İletişim Teknolojileri, Sosyal Medya, Teknoloji Kabul Modeli (TAM), Modernlik, Communication Technologies, Social Media, Technology Acceptance Model (TAM), Modernity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsan, topluluk halinde yaşayan sosyal bir varlıktır. Varoluşundan beri insan, her zaman bir diğer insan ile iletişime geçmeye daima ihtiyaç duymaktadır. İnsanların bir diğer insanla iletişime geçmeleri bulundukları ortamda; yüz yüze dil, jest ve mimiklerle olabileceği gibi gelişen yeni iletişim teknolojilerinden olan sosyal ağlarla da yazılı, görsel, semboller ve ses dosyası şeklinde de olabilmesi mümkün olmaktadır. Böylece insanlar ağlar üzerinden birbirleri ile iletişime geçebilmektedirler. İnsanların günlük alışkanlıkları arasında yer almayı başaran sosyal ağlar, pek çok şeyi de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada ise sosyal medya araçlarının modernliğin yayılmasında önemli bir faktör olduğu ve bireylerin kendini modern birey olarak nitelendirilmesinde sosyal medyanın önemli bir etken olduğu tezi kabul edilerek araştırılmaya tabi tutulmuştur. Fred Davis'de insanların yeni teknolojilerin kabul edilip kullanılmasını Teknoloji Kabul Modeli (TAM) ile açıklamaktadır. Teknoloji Kabul Modeli ise iki faktör üzerinde durmaktadır; kullanım kolaylığı, algılanan fayda faktörüdür. Bu doğrultuda çalışmada kullanıcıların sosyal medyayı hangi amaçlar doğrultusunda kabul ettiği ve sosyal medyanın bireylerin kendilerini modern hissetmeleri üzerindeki rolü araştırılmıştır. Çalışma evreni olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi belirlenmiştir. Sivas İletişim Fakültesi öğrencilerinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen öğrenciler ile Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları SPSS veri analizi yöntemi ile test edilmiştir. Sosyal medya kullanıcılarının sosyal medyayı, Davis'in belirttiği iki faktör, kullanım kolaylığı ve kullanım faydasından ötürü kabul ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal medyayı kabul eden bireylerin kendilerini modern hissetme düzeyleri arasında ise pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Man is a social creature living in a community. Since its existence, man has always needed to communicate with another human being. It is possible for people to communicate with another person in the environment they are in, with face to face language, gestures and mimics, as well as in the form of written, visual, symbols and sound files with social networks, which are among the developing new communication technologies. Thus, people can communicate with each other over networks. Social networks, which have managed to be among the daily habits of people, bring many things with them. In this study, the thesis that social media tools are an important factor in the spread of modernity and that social media is an important factor in the characterization of individuals as modern individuals has been subjected to research. Fred Davis also explains people's acceptance and use of new technologies with the Technology Acceptance Model (TAM). The Technology Acceptance Model, on the other hand, focuses on two factors: ease of use and perceived usefulness. In this direction, in this study, it has been investigated for what purposes users accept social media and the role of social media on individuals' feeling of modernity. Sivas Cumhuriyet University was determined as the study universe. Social Media Usage Motivation survey study was conducted with students selected by convenience sampling method from Sivas Communication Faculty students. The survey results were tested with the SPSS data analysis method. It is concluded that social media users have a positive and weakly significant effect between the two factors Davis stated, which they accept due to its ease of use and usefulness, and that individuals who accept social media have a positive and weak level of feeling modern.