Obsesif inançlar, bağlanma stilleri ve yeme tutumlarının çocukluk çağı travmaları açısından incelenmesi
Investigation of obsessive beliefs, attachment styles and eating attitudes in terms of childhood traumas
  1. Tez No: 794412
  2. Yazar: NILUFAR GAHRAMANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜMÜŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Yeme bozukluğu, Obsesif inançlar, Bağlanma stilleri, Childhood traumas, Eating disorder, Obsessive beliefs, Attachment styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışması, çocukluk çağı travmalarının, obsesif inançlar, bağlanma stilleri ve yeme tutumları üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırmanın örneklemini 300 (167 kadın, 133 erkek) katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcılara çevrimiçi platformlar üzerinden Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları Ölçeği, Yeme Tutumları Testi, Obsesif İnançlar Anketi ve İlişki Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 25 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde kullanılan analizler; Pearson Korelasyon Analizi, Basit Doğrusal Regresyon Analizi, Bağımsız Gruplar t-testi, ANOVA şeklindedir. Analiz sonucuna göre, çocukluk çağı travmaları, bağlanma stilleri, yeme tutumu ve obsesif inançların arasında anlamlı düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmalarının yeme tutumu, obsesif inançlar, korkulu bağlanma, saplantılı bağlanma için yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmaları, bağlanma stilleri, yeme tutumu, obsesif inançlar puanları cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılık göstermezken yaşa göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, çocukluk çağı travmalarının yeme tutumları, obsesif inançlar ve bağlanma stillerine etkisini göstermektedir. Bu çalışmanın ilgili alana ve yapılacak olan yeni araştırmalara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effect of childhood traumas on obsessive beliefs, attachment styles and eating attitudes. The sample of the study consists of 300 (167 female, 133 male) participants. Sociodemographic Data Form, Childhood Psychological Traumas Scale, Eating Attitudes Test, Obsessive Beliefs Questionnaire and Relationship Scale were applied to the participants via online platforms. The data were analysed using SPSS 25 package programme. The analyses used in data analysis were Pearson Correlation Analysis, Simple Linear Regression Analysis, Independent Groups t-test, ANOVA. According to the results of the analysis, significant relationships were found between childhood traumas, attachment styles, eating attitudes and obsessive beliefs. Childhood traumas were found to be predictive for eating attitude, obsessive beliefs, fearful attachment and obsessive attachment. While the scores of childhood traumas, attachment styles, eating attitude, obsessive beliefs do not differ significantly according to gender, there is a significant difference according to age. The results obtained show the effect of childhood traumas on eating attitudes, obsessive beliefs and attachment styles. It is thought that this study will contribute to the related field and new researches to be conducted.