Hamilelik sürecinde ayak ölçüsü ve yapısında oluşan değişimlerin belirlenmesi
Determination of changes in foot size and structure during pregnancy process
  1. Tez No: 794503
  2. Yazar: HABİBE FINDIK SUYABATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak, Ayak ölçüsü, Hamilelik, Foot, Foot size, Pregnancy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnsan yaşamının ilk evresi anne karnında başlar. Bebek doğuma kadar birçok değişime uğrarken, annede de değişimler meydana gelir. Hamileliği kabullenme ve doğuma hazır hissetme süreçlerinde yaşanan duygusal karmaşalar anne adayını psikolojik olarak etkilerken, fiziksel değişimler de hem sağlığını hem de vücut yapısını etkiler. Bu değişimler hamileliğin üç trimester döneminde farklılık göstermektedir. Vücutta oluşan önemli değişimlerden bir tanesi de ayaklarda meydana gelen ölçü ve fiziksel değişimlerdir. Bu çalışmada hamilelik sürecinde ayak yapısında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Giresun ilinde bulunan hamile bayanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde rastlantısal olarak seçilen 10 hamile bayan oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan hamilelerin seçilmesinde Basit Olasılıklı Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Kadınların ayakları hamileliklerinin üçüncü ayından itibaren hamileliğin bitimine kadar her ay, ayda bir kez olmak üzere ölçü ve şekil açısından incelenmiştir. Geliştirilen ölçü formuna ayak üzerinden alınan ölçüler yazılarak, yine şekil değişimlerini belirlemek amacıyla hazırlanan form üzerine sağ ayak çizimleri yapılmıştır. 7 ay boyunca alınan baldır çapı, bilek çapı, kontürpiye, bilek- topuk, tarak (milo), ayak numarası ve ayak uzunluğu ölçüleri tablolar halinde verilmiştir. Ayak şekilleri ise bilgisayar ortamına aktarılarak aylık farklılıklar tek form üzerinde gösterilmiştir. Araştırma sonucunda hamilelerin %40'nın 38 numara ayakkabı giydiği ve aynı oranda (%40) kadının ayak numarasında değişim olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayak şekillerinde en fazla oluşan ölçü değişimleri incelendiğinde iki tane hamile kadının ayak milo ölçüsünün 2,5 cm, birer kişide olmak üzere bilek topuk ölçüsünün 2,2 cm, kontürpiye ölçüsünün 1,8 cm, baldır çapı ölçüsünün 6,8 cm ve ayak uzunluğu ölçüsünün 1,2 cm artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first stage of human life begins in the womb. While the baby undergoes many changes until birth, changes occur in the mother as well. While the emotional turmoil experienced in the process of accepting pregnancy and preparing for childbirth affect the expectant mother psychologically, physical changes affect her her health and body structure. These changes differ in the three trimesters of pregnancy. One of the important changes in the body is the size and physical changes that occur in the feet. In this study, it was aimed to determine the changes in the foot structure during pregnancy. The population of the research consists of pregnant women in Giresun. The sample of the research is composed of 10 randomly selected pregnant women in Giresun province Sebinkarahisar town. Simple Probability Sampling method was used to select the pregnant women participating in this study. Women's feet were examined in terms of size and shape, once a month from the third month of pregnancy until the end of pregnancy. The measurements taken from the foot were written on the developed measurement form, and drawings of the right foot were made on the form prepared in order to determine the shape changes. Calf diameter, ankle diameter, contour, ankle-heel, metatarsus (milo), foot size number and foot length measurements taken for 7 months are given in tables. Foot shapes were transferred to the computer environment and monthly differences were shown on a single form. As a result of the research, it was revealed that 40% of the pregnant women wore size 38 shoes, 50% of them had the number 3 foot type, the highest increase in foot number occurred in the second pregnant woman (2 cm), and 40% of the participants did not change their foot size. When the foot shapes where are examined, it is seen that the pregnant women who have the most enlargement and the greatest width measurements were to be found; It was found that the 4th and 6th participants (2.5 cm) had milo size, the 9th participant had a contour measurement size of (1.8), the 5th participant had the calf size of (6.8), and the 7th participant had the ankle size of (1).