Acil servise başvuran COVİD 19 tanılı hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients diagnosed with COVİD 19 presenting to the emergency department
  1. Tez No: 794504
  2. Yazar: SEDA İPEK OKUDUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, PCR, Yaşlı, Mortalite, Covid-19, PCR, Elderly, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Yeni koronavirüs SARS-COV-2, 2019 Aralık ayında Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve daha önce benzeri görülmemiş solunum yolu hastalığına neden olan bir ajan olarak tanımlandı. Covid-19 kliniğinde başlıca nefes darlığı, ateş, öksürük, halsizlik, tat-koku kaybı, kas ağrısı görülmektedir. Türkiye'de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde bildirilmiştir. Bu tarihten itibaren özellikle acil servisler başta olmak üzere Covid-19 şüphesiyle hastalar hastanelere başvurmaya başlamıştır. Çalışmamızın amacı, acil servise başvuran hastaların geriye dönük analizini yapmak ve bu verileri hastaların sonlanım durumlarını (eve taburculuk, servis yatışı, yoğun bakım yatışı, entübasyon, acil serviste exitus, mortalite) ve acil servise getiren başvuru şikayetlerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif kesitsel veri analizi yöntemiyle planlandı. 15.03.2020 ile 01.06.2022 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi acil servise başvuran, hastane otomasyon sisteminden Covid 19 ön tanısı girilmiş olan 2400 hasta incelendi. Başvuru sırasında COVİD-19 RT-PCR sonucunun pozitifliği kesinleşmiş olan 999 hasta çalışmaya dahil edildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanıldı. Kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sürekli ölçümlerse ortalama ve standart sapma olarak özetlendi. Gruplar arasında sürekli ölçümlerin karşılaştırılmasında dağılımlar Shapiro-Wilk testi ile kontrol edildi. Gruplar arasında sürekli ölçümlerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem T testi kullanıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Ki kare ve Fisher exact testi kullanıldı. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0,05 olarak alındı. Bulgular: Çalışmamıza toplam 999 COVID-19 hastası dahil edildi. Hastaların %50,5'i (n=504) erkek cinsiyette ve %49,5'i (n=495) ise kadın cinsiyette ve ortalama yaş 51,1±17,1 yıl idi. Yaş gruplarının dağılımına bakıldığında sırasıyla en sık 50-59 yaş (n=204; %20,4), 40-49 yaş (n=189; %18,9) ve 60-69 yaş (n=162; %16,2) aralığındaki hastaların başvurduğu görüldü. En sık başvurunun 2020 yılında yapıldığı saptandı. Aylara göre en sık başvuruların Aralık 2020 (n=314; %31,4) ve Kasım-2020 (n=219; %21,9) ve aylarında yapıldığı görüldü. Acil servise başvuru şikayetleri değerlendirildiğinde ise en sık görülen şikayetlerin sırasıyla öksürük, nefes darlığı, ateş ve halsizlik olduğu görüldü. COVID-19 hastaları arasında mortalite oranı %4,7 (n=47) olarak saptandı. Acil servis başvurusu sonucunda hastaların %0,5'inin (n=5) Acil serviste hayatını kaybettiği görüldü. Hastaların %75,1'inin (n=750) acil servisten direkt taburcu edildiği ve %24,4'ünün (n=244) ise ilgili birimlere yatırıldığı görüldü. Hastaların %14,6'sının (n=146) servislere ve %9,8'inin (n=98) ise yoğun bakımlara yatırıldığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda acil servise başvuran hastaların büyük kısmının acil servisten taburcu olduğunu; erkek cinsiyet, ileri yaş ve nefes darlığı semptomu olması yatış oranlarını ve mortaliteyi arttırdığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The novel coronavirus SARS-COV-2 was identified as an agent that originated in Wuhan, China's Hubei province, in December 2019, causing an unprecedented respiratory illness. In the Covid-19 clinic, mainly shortness of breath, fever, cough, weakness, loss of taste and smell, muscle pain are seen. The first case in Turkey was reported on March 11, 2020. Since this date, patients have started to apply to hospitals with the suspicion of Covid-19, especially in the emergency services. The aim of our study is to make a retrospective analysis of the patients who applied to the emergency department and to analyze the outcome status of the patients (discharge at home, hospitalization, intensive care hospitalization, intubation, exitus in the emergency department, mortality) and the complaints that brought these data to the emergency department. Materials and Methods: The study was planned with the retrospective cross-sectional data analysis method. 2400 patients who applied to the emergency department of Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital between 15.03.2020 and 01.06.2022 and were diagnosed with Covid 19 from the hospital automation system were examined. 999 patients whose positive COVID-19 RT-PCR results were confirmed at the time of admission were included in the study. SPSS 25.0 package program was used for statistical analysis of the data. Categorical measurements were summarized as numbers and percentages, and continuous measurements as mean and standard deviation. The distributions were checked with the Shapiro-Wilk test for comparison of continuous measurements between groups. Independent sample t-test was used to compare continuous measurements between groups. Chi-square and Fisher's exact tests were used to compare categorical variables. Statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. Results: 999 COVID-19 patients were included in our study. 50.5% (n=504) of the patients were male and 49.5% (n=495) were female and the mean age was 51.1±17.1 years. Considering the distribution of age groups, the most common age groups are 50-59 years (n=204; 20.4%), 40-49 years (n=189; 18.9%), and 60-69 years (n=162; 16.2%), respectively. ) range of patients were seen to apply. It was determined that the most frequent application was made in 2020. According to the months, it was seen that the most frequent applications were made in December 2020 (n=314; 31.4%) and November-2020 (n=219; 21.9%). When the complaints of admission to the emergency department were evaluated, it was seen that the most common complaints were cough, shortness of breath, fever and fatigue, respectively. The mortality rate among COVID-19 patients was 4.7% (n=47). As a result of the emergency service application, 0.5% (n=5) of the patients died in the emergency department. It was observed that 75.1% (n=750) of the patients were directly discharged from the emergency department and 24.4% (n=244) were hospitalized in the relevant units. It was determined that 14.6% (n=146) of the patients were hospitalized in wards and 9.8% (n=98) in intensive care units. Conclusion: In our study, we found that most of the patients who applied to the emergency department were discharged from the emergency department, and that male gender, advanced age, and dyspnea symptoms increased hospitalization rates and mortality.