Uzun koroner ilaç salınımlı stent implantasyonunda klopidogrel dozunun duplikasyonu ile akut-subakut stent trombozu ilişkisi
The relationship between clopidogrel dose duplication and acute-subacute stent thrombosis in long coronary DRUG-eluting stent implantation
- Tez No: 794562
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET LÜTFULLAH ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Stent Trombozu, Dual anti-platelet tedavi, Klopıdogrel Duplıkasyonu, Stent Thrombosis, Dual anti-platelet therapy, Clopidogrel Duplication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığının tedavisinde girişimsel yöntemler ana rol oynamakla her geçen gün bu metololojinin etkinliği ve kaçınılmaz olan komplikasyonları daha da önem kazanmaktadır. 1977 yılında ilk balon anjioplastinin yapılmasından sonra yıllar içerisinde peruktan koroner girişimler günden güne mesafe katetmiş, perkütan koroner girişimlerde kullanılan stent teknolojilerinin geliştirilmesi ile zaman içerisinde çıplak metal stentlerle başlayan tedavi yöntemleri ilaç kaplı stentlerin kullanıma eklenmesi ile hız kazanmış, ikinci jenerasyon ilaç kaplı stentler ve biyodegradable polimer stentlerin uygulanması olarak ivmelenerek günümüze ulaşmıştır. Koroner arter hastalığının bu major tedavi yöntemindeki bu süregelen gelişmeler beraberinde ilgili uygulamaya bağlı komplikasyonların yönetiminin gerekliliğini ve önemini bilim dünyasının bu alanda gündemine değişmeyen maddesi olarak getirmiştir. Günümüzde stabil koroner arter hastalığının ve akut koroner sendromların tedavisinde perkütan koroner stent implantasyonu sonrası izlenebilen koplikasyonların başında stent trombozu gelmekle ;sıklığının perkütan işlem uygulanan hasta sayısının her geçen gün artışı ile korele olarak artmakta olması ve majör advers kardiyak olay (MACE) veya ciddi mortalite sonlanımı ile yıkıcı sonuçlara sahip olması bu fenomenin yönetimini gerekli ve önemli kılmaktadır.Stent trombozu (ST) stentlenmiş segmentin trombotik oklüzyonu olarak tanımlanmakla, ST'nun tedavisinde standart yaklaşım, mümkün olan en kısa zamanda balon anjiyoplasti ve/veya stent uygulanması ile tekrar reperfüzyonun sağlanmasıdır.Kompleks ve multifaktöryel bir olay dizini olan stent trombozunun yönetimine dair risk modelleri üzerine tanı algoritmaları ve primer/sekonder koruma amaçlı tedavi modaliteleri bilim dünyasının değişmeyen gündemi haline gelmiştir.Elektif perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda yüksek klopidogrel idame dozunun (İşlem sonrası ilk 30 gün 150 mg/gün takiben standart dozun 75 mg/gün devamı ile) uygulanmasının randomize çalışmalar ile desteklenen fonksiyonel etkinliğinin(trombosit reaktivitesinde azalma ve trombosit inhibisyonunda artış) klinik etkinlik ile korelasyonunun(Erken Stent Trombozun sıklığının azalması) gösterilmesi temel amacı,uzun revaskülarizasyonun sağlanması ise ikincil amaçları oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi-Sultan 2.Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr.Siyami ERSEK Göğüs Klap ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinikleri ilgili birimleri olan katater laboratuarında Ocak 2018 ile Haziran 2022 tarihleri arasında elektif uzun koroner stent(30 mm ve üzeri)implantasyonu uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak tarandı. Hastalar ; Kontrol-Çalışma grubu olarak işlem sonrası yüksek klopidogrel idame dozunun (İşlem sonrası ilk 30 gün 150 mg/gün takiben standart dozun 75 mg/gün devamı ile) uygulandığı ve uygulanmadığı (standart dozun 75 mg/gün devamı ile) olarak klasifikasyonu sağlanarak,her iki hasta grubu taburculuk sonrası standart frekans ve içerikli poliklinik kontrol muayene verilerinin(İlk 30 günlük) geriye dönük incelenmelerinde Erken(Akut –Subakut) stent trombozu(Primer sonlanım noktası) ve majör advers kardiyak olay olarak da mortalite izlemi (Sekonder sonlanım noktası) olarak kabul edildi ve bu gruplar arasında istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Sonlanım noktaları çalışma ve kontrol gruplarında karşılaştırıldığında erken stent trombozu sıklığı çalışma grubu (%0,3) ve kontrol grubu (%1,1) arasında anlamlı olarak farklı çıkmamıştır (χ²(1)=1,413, p=0,432). Erken stent trombozu gelişen 10 hastada tromboz gerçekleşme süreleri karşılaştırıldığında ise çalışma grubunda ortalama 1,2 saatte (SS 0,5) tromboz gerçekleşmişken kontrol grubunda ise ortalama 109,0 saatte (SS 146,5) tromboz gerçekleşmiştir (t(7)=-2,083, p=0,076). Sekonder sonlanım karşılaştırıldığında ise çalışma grubu ile (%0,3) kontrol grubu arasında (%0,4), 30 gün içinde açıklanamayan ölüm oranları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (χ²(1)=0,008, p=0,999). Majör kanama oranları (çalışma grubu %0,3, kontrol grubu %0,χ²(1)=1,801, p=0,357) ve minör kanama oranları (çalışma grubu GGK pozitifliği %1,9, hematüri %1,6, kontrol grubu GGK pozitifliği %2,3, hematüri %1,1χ²(1)=0,677, p=0,754) her iki grupta benzer bulunmuştur. Akut stent trombozu oranları (çalışma grubu %0, kontrol grubu %0,7,χ²(1)=2,234, p=0,303) ve subakut stent trombozu oranları (çalışma grubu %0,6, kontrol grubu %0,7,χ²(1)=0,015, p=0,999) çalışma ve kontrol grupları arasında benzer oranda tespit edilmiştir. Sonuç: Elektif perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda ciddi yıkıcı sonuçlara sahip komplikasyon olarak izlenen akut-subakut stent trombozu kliniği için artmış stent uzunluğu bağımsız prediktör olup,değiştirilemeyen bu risk faktörünü yönetilebilir kılmak adına primer koruma maksatlı tedavi modeliateleri literatürel çalışmalarda yerini almaktadır. Perkütan koroner ilaç salınımlı stent implantasyonu sonrası meydana gelen kardiyak istenmeyen olaylar açısından merkezimizdeki veriler incelendiğinde diğer gerçek dünya verileri ile benzer bulunmuştur.Elektif perkütan koroner girişim sonrası endike olan ikili antiagregan tedavi rejiminin değişmeyen ismi olan klopidogrel ajanının uygulanabilirliğine dair tedavi modalitelerinin geliştirilmesi ile istenmeyen komplikasyonların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Interventional methods play a major role in the treatment of coronary artery disease, and the effectiveness and inevitable complications of this methodology are gaining more importance day by day. After the first balloon angioplasty was performed in 1977, percutaneous coronary interventions have come a long way over the years. It has reached the present day by accelerating as the application of stents. These ongoing developments in this major treatment method of coronary artery disease have brought the necessity and importance of the management of complications related to the relevant application as an unchanging item on the agenda of the scientific world in this field. Today, stent thrombosis is the leading complication after percutaneous coronary stent implantation in the treatment of stable coronary artery disease and acute coronary syndromes; its frequency is increasing in correlation with the increase in the number of patients undergoing percutaneous procedure, and it is associated with major adverse cardiac event (MACE) or serious mortality outcome. Having devastating consequences makes the management of this phenomenon necessary and important. Stent thrombosis (ST) is defined as thrombotic occlusion of the stented segment, and the standard approach in the treatment of ST is to provide reperfusion with balloon angioplasty and/or stenting as soon as possible. Diagnostic algorithms and primary/secondary preventive treatment modalities on risk models for the management of stent thrombosis, which is a multifactorial event sequence, have become the unchanging agenda of the scientific world. High clopidogrel maintenance in patients undergoing elective percutaneous coronary intervention. It is essential to demonstrate the functional efficacy (decrease in platelet reactivity and increase in platelet inhibition) of clinical efficacy (decrease in the frequency of Early Stent Thrombosis) of the application of the dose (150 mg/day for the first 30 days after the procedure, followed by 75 mg/day of the standard dose), supported by randomized studies. The main purpose is to provide long revascularization, and secondary objectives are to be achieved. Materials and Methods: University of Health Sciences - Sultan 2.Abdulhamıd Khan Training and Research Hospital and Dr. Siyami Ersek Thoracic And Cardiovascular Surgery Education and Research Hospital Cardiology Clinics in the catheter laboratory of the patients who underwent elective long coronary stent (30 mm and above) implantation between January 2018 and June 2022. data were reviewed retrospectively. Patients ; By providing the classification as the control-study group, the high clopidogrel maintenance dose (150 mg/day for the first 30 days after the procedure, followed by 75 mg/day continuation of the standard dose) was administered or not (with 75 mg/day continuation of the standard dose) after the procedure,Early (Acute – Subacute) stent thrombosis (Primary endpoint) and mortality follow-up as major adverse cardiac event (Secondary endpoint) in the retrospective review of standard frequency and content polyclinic control examination data (first 30 days) after discharge from both patient groups. accepted, and statistical analysis was performed between these groups. Results: When the endpoints were compared in the study and control groups, the frequency of early stent thrombosis was not significantly different between the study group (0.3%) and the control group (1.1%) (χ²(1)=1.413, p=0.432). When thrombosis time was compared in 10 patients with early stent thrombosis, thrombosis occurred in an average of 1.2 hours (SD 0.5) in the study group, whereas thrombosis occurred in an average of 109.0 hours (SD 146.5) in the control group (t(7)=-2.083 , p=0.076). When secondary outcomes were compared, no significant difference was found between the study group (0.3%) and the control group (0.4%), and the rates of unexplained death within 30 days (χ²(1)=0.008, p=0.999). Major bleeding rates (study group 0.3%, control group 0%χ²(1)=1.801, p=0.357) and minor bleeding rates (study group FOB positivity 1.9%, hematuria 1.6%, control group FVA positivity 2.3%, hematuria 1.1%χ²(1)=0.677, p=0.754) were similar in both groups. Acute stent thrombosis rates (study group 0%, control group 0.7%,χ²(1)=2.234, p=0.303) and subacute stent thrombosis rates (study group 0.6%, control group 0.7%,χ²( 1)=0.015, p=0.999) was seen at similar rates between the study and control groups. Conclusion: In patients undergoing elective percutaneous coronary intervention, increased stent length is an independent predictor for acute-subacute stent thrombosis, which is observed as a complication with severe devastating consequences, and primary prevention treatment models are included in the literature in order to make this unchangeable risk factor manageable. In terms of cardiac adverse events occurring after percutaneous coronary drug-eluting stent implantation, the data in our center were found to be similar to other real-world data. Undesirable complications can be prevented by developing treatment modalities regarding the applicability of the clopidogrel agent, which is the unchanged name of the dual antiaggregant treatment regimen indicated after elective percutaneous coronary intervention.