Künt göğüs travmasına bağlı pulmoner kontüzyon oluşturulan ratlarda; propofolün, oksidatif strese ve histolojik değişikliklere etkisi
Effect of propofol on oxidative stress and histological changes in rats with pulmonary contusion created due to blunt chest trauma
- Tez No: 794728
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE ERGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, oksidatif stres, propofol, akciğer kontüzyonu, göğüs travması, Antioxidant, oxidative stress, propofol, lung contusion, chest trauma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Künt göğüs travmasına bağlı pulmoner kontüzyon oluşturulan ratlarda intraperitoneal olarak uygulanan düşük doz ve yüksek doz propofolün oksidatif strese ve akciğerdeki histolojik değişikliklere etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Otuz iki adet Wistar Albino erkek ratlarda 2,08 joulelük göğüs travması ile pulmoner kontüzyon oluşturuldu. Ratlar Sham (Grup S), Kontrol (Grup K), Yüksek doz propofol (Grup Y) ve Düşük doz propofol (Grup D) olarak 4 gruba randomize edildi. Grup K'de yalnızca kontüzyon oluşturuldu. Grup Y'ye 100 mg/kg propofol, Grup D'ye 50 mg/kg propofol intraperitoneal olarak uygulanırken Grup S'ye herhangi bir uyulama yapılmadı. İşlemden 6 saat sonra ratlar sakrifiye edilerek kan ve akciğer dokusundan malondialdehit (MDA), katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) bakıldı. Akciğer dokusunun bir kısmı alveolar parçalanma, alveolar konjesyon, interstisyel hemoraji ve lökosit infiltrasyonu açısından histopatolojik incelemeye tabi tutuldu. Bulgular: Gruplar arasında serum ve doku katalaz düzeyleri yönünden anlamlı bir fark görülmedi. Gruplar arasında doku SOD düzeyleri istatistiksel olarak benzerdi. Öte yandan serum SOD düzeyleri yönünden Grup Y'deki serum SOD düzeyleri Grup K ve S'ye göre anlamlı derecede yüksekti. Doku MDA düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup bu fark Grup D'deki MDA düzeylerinin Grup K'ye göre daha düşük olmasından kaynaklandı. Serum MDA düzeyleri yönünden gruplar istatistiksel olarak benzer idi. Histopatolojik incelemede gruplar arasındaki lökosit infiltrasyon skorları ve alveolar parçalanma yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olmasına rağmen kontrol grubundaki alveolar parçalanma şiddeti diğer gruplara göre yüksekti. Alveolar konjesyon skorları Grup K'de Grup Y ve Grup S'ye göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Grup K'nin interstisyel hemoraji skorları diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksekti. ix Sonuç: Propofol doz bağımlı etkisi net olmamakla birlikte pulmoner kontüzyon durumunda oksidatif hasarı azaltırken, kontüze akciğerde yüksek dozunda daha çok olmak üzere alveolar konjesyon ve interstisyel hemorajiyi azaltarak akciğer hasarının iyileşmesine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of low-dose and high-dose propofol administered intraperitoneally on oxidative stress and histological changes in the lung in rats with pulmonary contusion due to blunt chest trauma. Materials and Methods: Pulmonary contusion was created in 32 Wistar Albino male rats with 2.08 joule chest trauma. Rats were randomized into 4 groups as Sham (Group S), Contusion (Group K), High-dose propofol (Group Y) and Low-dose propofol (Group D). Only contusion was created in Group K. While 100 mg/kg propofol was administered intraperitoneally to Group Y and 50 mg/kg propofol to Group D, no application was made to Group S. Six hours after the procedure, the rats were sacrificed and malondialdehyde (MDA), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) were measured in the blood and lung tissue. A part of the lung tissue was examined histopathologically for alveolar fragmentation, alveolar congestion, interstitial hemorrhage and leukocyte infiltration. Results: There was no significant difference between the groups in terms of serum and tissue catalase levels. Tissue SOD levels were statistically similar between groups. On the other hand, in terms of serum SOD levels, serum SOD levels in Group Y were significantly higher than in Groups K and S. There was a statistically significant difference between tissue MDA levels and this difference was due to the lower MDA levels in Group D than in Group K. The groups were statistically similar in terms of serum MDA levels. Although there was no statistically significant difference between the groups in terms of leukocyte infiltration scores and alveolar fragmentation in the histopathological examination, the severity of alveolar fragmentation in the control group was higher than in the other groups. Alveolar congestion scores were found to xi be significantly higher in Group K than in Group Y and Group S. Interstitial hemorrhage scores of Group K were significantly higher than the other groups. Conclusion: Although the dose-dependent effect of propofol is not clear, it reduced oxidative damage in case of pulmonary contusion and contributed to the healing of lung injury by reducing alveolar congestion and interstitial hemorrhage, especially at high doses in contusion lung.