الدلالة اللونية في قصص يوسف السباعي
Youssef al-Sibai'nin hikayelerinde renk önemi / Color significance in the stories of Youssef al Sibai
  1. Tez No: 794780
  2. Yazar: HARBI HASAN YOUSIF AL-KARAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam çeşitliği, Yusuf es-Sibâ, hikaye, (color significance, Youssef Al-Sibai, the story)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışma romantizm akımının öncülerinden Yusuf es-Sibâî'nin hikayelerindeki anlam çeşitliliğini incelemektedir. Sibaî, Mısır'daki hikaye türü yazarlarının önde gelenlerindendir. Bu çalışmada onun hikayeleri anlam ve üslup yönünden incelenmektedir. O hikayelerinde renkli olgular ortaya çıkartıp sergilemektedir. Çünkü Yusuf Sibaî tecrübesiyle de bağlantılı olarak çeşitliliğe dayanmaktadır. Bunu anlam ve üslup bakımından farklı kelime kalıplarıyla yapmaktadır. Lafızlardaki çeşitli anlamların ve onların çağrışımlarının incelenmesi, Arap hikaye sanatının gelişimindeki özel bir aşamayla ilgili olan, kendine özgü kurgusal üretimin içeriğini ortaya çıkarma yeteneğini anlamaya çalışma gayretidir. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın seçilme nedeni, amacı, önemi, sorunları ve sınırlılıkları ile Yusuf es-Sibai'nin hikaye üretimini ele alan önceki en önemli çalışmalarından bahsedilmektedir. Ayrıca çalışmanın planı sunulmaktadır. Araştırmayı anlamaya giriş olarak, ilk bölümde çalışmadaki terimlerin tanımı (anlambilim, tür, hikaye) tanımı yapılmaktadır. Ardından türün (levn) Arapçadaki çağrışımlarından ve eski Arap kültürü ile olan bağlantısından bahsedilmektedir. İkinci bölüm ise Yusuf es-Sibai'nin hikâyelerindeki renklerin (türlerin) ayrı ayrı anlamları ve yazarın bu rengi başkalarını dışlayarak kullanmaya başlamasının psikolojik, sosyal, sanatsal ve estetik boyutları irdelenmektedir. Üçüncü bölüm ise üslup olarak türsel farklı olguların incelenmesine ayrılmaktadır. Bu bölüme üslup ve stilistik tabirinin tarifiyle başlanmaktadır. Ardından, yazarın renkleri (türleri) seçmedeki ustalığını ve bu konudaki yöntem ve tekniklerini ifade eden dilbilimsel renk sözlüğünün incelenmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research dealt with the color significance in the stories of Youssef El Sibai (Persian of Romance), one of the most prominent story writers in Egypt. They studied his stories in a stylistic semantic study, based on counting the color phenomena in his stories and highlighting them. Colorism semantically and stylistically, and the study of the semantics of the words of colors and their connotations in order to try to know their ability to reveal the content of that distinctive narrative production that is related to a special stage in the development of the Arab art of the story. The research included an introduction, three chapters, and a conclusion. The first chapter came as an introduction to understanding the research and its tools. The student dealt with the definition of research terms (semantics, color, story, Yusuf al-Sibai), then he talked about the meanings of color in Arabic and its connection to the ancient Arab heritage. I devoted the second chapter to researching the meanings of colors in the stories of Yusuf al-Sibai, each color separately, and the psychological, social, artistic and aesthetic dimensions from which the writer started using this color to the exclusion of others. I devoted the third chapter to the study of color phenomena, a stylistic study. So we started by defining style and stylistics, and then we proceeded from it to study the linguistic vocabulary of colors that express the writer's ingenuity in choosing colors, and his method and techniques in that.