IoT teknolojilerinin eğitim alanında kullanılması: Akıllı okul örneği
Using IoT technologies in education: Smart school example
- Tez No: 794790
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, Yönetim Bilişim Sistemleri, 12345, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: IoT, Nesnelerin İnterneti, Akıllı Okul, Akıllı Kampüs, Akıllı Sınıf, IoT, Internet of Things, Smart School, Smart Campus, Smart Classroom
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
IoT Teknolojileri kullanılarak birçok alanda başarılı çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Eğitim alanında da IoT çalışmalarının yeterli olmadığı görülmüştür. Bu çalışma ile IoT teknolojilerini eğitim alanında daha kapsamlı kullanarak, daha iyi öğrenme ortamı oluşturmak hedeflenmektedir. Öğrencilerin en yoğun öğrenme ortamları sınıflardır. Bu sebeple, IoT sistemleri sınıf içinde daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Öğrencilerin öğrenme ortamlarının zenginleştireceği, öğrenme kabiliyetleri iyileştireceği buna bağlı olarak öğrenci başarı oranlarının artacağı düşünülerek bu çalışma yapılmıştır. Sınıf içinde öğrencilerin kullandığı araç gereçler olan, tahta, sıra, kalem, defter, kitap gibi nesnelere IoT teknolojileri kullanarak çeşitli tasarım ve uygulamalar yapılmıştır. Öğrencilerin en çok kullandığı bu materyaller dijital ortama taşınmıştır. Yapılan tasarımlarda eğitimde en çok tercih edilen IoT teknolojileri olan RFID ve NFC kullanılmıştır. Bu teknolojilerinin kullanılması ile öğretmen tarafından öğrencilerin uyarılması, ders zamanını, öğrencilerin hızlı geri dönüş sağlaması, öğrencilerde öz güven oluşması gibi birçok fayda sağlayacağı düşünülmektedir. IoT teknolojileri sınıf içindeki süreçleri hızlandırdığı, görsel işitsel olarak öğrencilerin öğrenme ortamlarını geliştirdiği görülmektedir. Yapılan parmak izi uygulamasında, IoT teknolojilerinin ders esnasında öğretmene süre kazandırdığı, evrak, prosedür ve kırtasiye masraflarını ortadan kaldırdığı, sonuçların ortaya çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada yer alan, IoT teknolojileri kullanılarak yapılan sistem tasarım ve uygulamalarında, IoT teknolojilerinin sağladığı faydalar bulunmakta, öğrenci ve öğretmenler için tasarlanan bu sistemlerin okullarda kullanılabilir olduğunu göstermektedir. Yapılan birçok işlemin dijitalleştiği, idareci ve öğretmenlerin iş yükünün hafiflettiği, öğrencilerin öğrenme ortamlarını iyileştirdiği görülmekte, aynı zamanda, IoT teknolojileri konusunda araştırmalar yapacaklara iyi bir kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that successful studies have been carried out in many fields using IoT Technologies. It has been observed that IoT studies in the field of education are not sufficient. This study aims to create a better learning environment by using IoT technologies more comprehensively in the field of education. Classrooms are the most intense learning environments for students. For this reason, IoT systems are used more intensively in the classroom. This study was conducted with the idea that it will enrich students' learning environments, improve their learning abilities and increase student success rates. Various design scenarios were made by using IoT technologies for tools, materials, desks, desks, pens, pencils, notebooks, books, etc. Used by students in the classroom. These materials that students use the most were transferred to the digital environment. RFID and NFC, the most preferred IoT technologies in education, were used in the designs. It is thought that the use of these technologies will provide many benefits such as alerting students by the teacher, saving class time, providing students with fast feedback, and building self-confidence in students. It is seen that IoT technologies accelerate the processes in the classroom and improve the learning environment of students visually and auditorily. In the fingerprint application, it is seen that IoT technologies save time for the teacher during the lesson, eliminate paperwork, procedures and stationery costs, and the results are seen. In the system designs and scenarios using IoT technologies in this study, there are benefits provided by IoT technologies, and it shows that these systems designed for students and teachers can be used in schools. It is seen that many processes are digitalized, the workload of administrators and teachers is lightened, students' learning environments are improved, and it is thought that it will be a good resource for those who will conduct research on IoT technologies.
Benzer Tezler
- Short term electricity load forecasting with deep learning
Derin öğrenme ile kısa dönemli elektrik yük talep tahmini
İBRAHİM YAZICI
Doktora
İngilizce
2022
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK BEYCA
- 5G mobil teknolojisinin getirdiği yenilikler ve uygulamalar
5G mobile technology's innovations and applications
RIDVAN YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Bilim ve Teknolojiİstanbul Bilgi ÜniversitesiBilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞULE IŞINSU ÖZMEN
- The performance evaluation of ai based resource allocation algorithms for donwlink NOMA systems
Aşağı yönlü NOMA sistemlerinde yapay zeka tabanlı kaynak tahsis algoritmalarının performans analizi
EDA KURT KARAKUŞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAKAN ALİ ÇIRPAN
- Investigation of asset management practices in airports
Havalimanlarında varlık yönetimi uygulamalarının incelenmesi
CEMİL CAN UZUN
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ESİN ERGEN PEHLEVAN
- Veri madenciliği teknikleri ile bulut bilişim tabanlı giyilebilir hareket tanı sistemi oluşturulması
Creating cloud computing based wearable motion diagnostic system with data mining techniques
ERHAN KAVUNCUOĞLU
Doktora
Türkçe
2022
Mühendislik BilimleriErciyes ÜniversitesiBiyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ESMA UZUNHİSARCIKLI
DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZDEMİR