Seyyid Kelîm Efendi ve Eş'âr-ı Kelîm
Seyyid Kelîm Efendi and Es'âr-i Kelîm
  1. Tez No: 794811
  2. Yazar: AYŞENUR YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Şiiri, Seyyid Kelîm, Eşʿâr-ı Kelîm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmada, 18. yüzyıl Divan Edediyatı şairlerinden Seyyid Kelîm Efendi'nin Eşâr-ı Kelîm adı altında toplanan şiirleri üzerinde durulmuş; söz konusu şiirler çeşitli alt başlıklar altında ele alınarak incelenmiştir. Şairin mensubu bulunduğu 18. yüzyıla genel bir bakışın sunulduğu giriş kısmında ayrıca Klâsik Türk Edebiyatı'nın imaj dünyası ve geleneksel yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci Bölüm'de şairin hayatı, sanatı ve şiirlerinin dil hususiyetleri üzerinde durulmuş; İkinci Bölüm'de eser şekil özellikleri ve muhteva açısından çeşitli alt başlıklar altında incelenmiş; Üçüncü Bölüm'de ise Konya Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi, 12339 numarada kayıtlı mecmuada yer alan şairin şiirlerininin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the poems of Seyyid Kelîm Efendi, one of the poets of the 18th century Divan Literature in the collection of Eşâr-ı Kelîm under various sub-titles. The introductory part providing an overview of the 18th century when the poet lived, also gives information about the image world and traditional structure of Classical Turkish Literature. In the First Chapter, the poet's life, art and language characteristics of his poems are analysed. In the Second Chapter, the work is examined under various sub-headings in terms of form features and content. The third part includes the transcripted text of the poet's poems in the journal registered at 12339 in Konya Koyunoğlu City Museum and Library.