Pandemi döneminde çalışmış olan sağlık çalışanlarında travma sonrası büyümenin incelenmesi
Investigation of post-traumatic growth in healthcare workers dso worked during the Covid-19 pandemic period
- Tez No: 794817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Büyüme, Sağlık Çalışanları, COVID-19, Travma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Post Traumatic Growth, Health Professionals, COVID-19, Trauma, Post Traumatic Stress Disorder
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Covid-19 17 Kasım 2019 Çin'de ortaya çıkan kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs salgınıdır. Kısa sürede enfekte (bulaş) riskinin yüksek olması sebebi ile Covid-19 11 Mart 2020'de DSÖ tarafından küresel salgın olarak ilan edilmiş ve epidemik hastalık akademik çalışmalarda yer almıştır. Bu araştırmanın temel amacı COVID-19 pandemisi döneminde çalışmış olan sağlık çalışanlarındaki depresyon, stres, anksiyete ve kişilerdeki belirsizliğe tahammülsüzlüğün travma sonrası büyümeye etkisini incelemektir. Bu amaçla 18-60 yaş aralığında 201 sağlık çalışanı bu çalışmaya dahil edilmiştir. Kişisel bilgi formu, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği (BTÖ-12), depresyon -anksiyete-stres ölçeği, travma sonrası büyüme envanteri katılımcılara Kobobox aracılığıyla online olarak doldurtulmuştur. Araştırmanın temel hipotezlerini test etmek için SPSS kullanılmıştır. Katılımcıların mesleklerinin, belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri ve depresyon, anksiyete, stres düzeyleri arasında istatistiksel bir farklılaşma bulunamamış buna karşın travma sonrası büyüme düzeyleriyle meslek düzeyi arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu duruma yönelik bireysel farkındalık, kaybetme kaygısı, zamanı kaliteli kullanma çabası, iletişim kanallarında gelişme, yeni beceri ve uğraşlar öğrenme çabaları olarak düşünülen travma sonrası büyümeye dair konu tartışması ve alan taraması yapılmıştır. Araştırma kapsamında belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği ve travma sonrası büyüme ölçeği arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca belirsizliğe karşı tahammülsüzlük ölçeği ve depresyon, anksiyete, stres ölçeği arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin olduğu gözlemlenmektedir. Son olarak yönlü bir ilişki olduğu bulunmuş ancak istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Elde edilen bulgular ilgili literatür altında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Covid-19 is a virus epidemic that emerged in China on November 17, 2019 and affected the whole world in a short time. Due to the high risk of infection (contamination) in a short time, the epidemic disease, which was declared as a global epidemic by WHO on March 11, 2020, took place in academic studies. The main purpose of this research is to examine the effects of depression, stress, anxiety and intolerance of uncertainty in health workers who worked during the COVID-19 pandemic on post-traumatic growth. For this purpose, 201 healthcare workers aged between 18-60 years were included in this study. Personal information form, intolerance of uncertainty scale (IUS-12), depression-anxiety-stress scale, post-traumatic growth inventory were filled online by the participants via Kobobox. SPSS was used to test the main hypotheses of the research. No statistical difference was found between the participants' occupations, intolerance to uncertainty levels, and depression, anxiety, and stress levels, however, a significant difference was found between post-traumatic growth levels and occupational level. A discussion of post-traumatic growth, which is considered as individual awareness, loss anxiety, effort to use time with quality, improvement in communication channels, learning new skills and occupations, and field scanning were made. Within the scope of the research, it was revealed that there is a positive and significant relationship between the intolerance of uncertainty scale and the post-traumatic growth scale. In addition, it is observed that there is a positive and significant relationship between the intolerance of uncertainty scale and depression, anxiety, and stress scale. Finally, a directional relationship was found, but no statistically significant relationship was found. The findings are discussed under the relevant literature.