Şeyhzâde Muhyiddîn Muhammed b. Mustafa Kocavî'nin Şerhu Kasideti'l-Bürde adlı yazma eserin 59. beytine kadar tahkik ve değerlendirmesi
The study and review of postscript of Sheikh Zadeh al-Qujowi to Qasidat al-Burda 'ode of the mantle'
  1. Tez No: 794837
  2. Yazar: AHMAD FÂDEL OLABÎ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyhzâde, Bûsîrî, Kaside-i Bürde, Tahkik, Şerh, Shiekh Zade, Al-Busayri, Qasīdat al-Burda, Text investigation, Explanation, Footnote
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Şeyhzâde namıyla bilinen Muhammed Muhyiddîn b. Mustafa Muslihuddîn el-Kocavî, Hanefî fakihi ve müfessir olarak kabul edilir. İlmiyle maruf olan müellif, insanlar arasında bu yönüyle itibar görmüştür. Daha sonra Mevlâ İbn Efdaluddîn'e (Efdalzâde) hizmet etti. Tefsir derslerini mescitte yapmaya başlayan Kocavî'nin etrafında toplanan belde halkı, onun derslerini dinlemeye başlamışlardır. Müellifin birçok şerhi bulunmaktadır. Bunlar arasında Hâşiyetu ala Tefsîri'l-Beydâvî ve Hanefî mezhebi füru-ı fıkhında Şerhu Vikâyetü'r-Rivâye fî mesâili'l-Hidâye gibi önemli eserler yer almaktadır. Aynı şekilde müellifin, bu çalışmada tahkik ve incelemesini yapacağımız Kaside-i Bürde üzerine yazdığı bir şerhi de bulunmaktadır. Bu çalışma, mukaddime, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde Bûsîrî'nin hayatı ele alınmıştır. Ardından Şeyhzâde el-Kocavî'nin hayatı ele alınmıştır. Bunun yanında müellifin geniş bir şekilde talebeleri ve eserleri incelenmiştir. İkinci bölümde Kaside-i Bürde üzerine yazdığı şerhi incelenmiştir. Bu bölümde eserin ismi üzerinde durulmuş, eserin müellife nisbeti tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanında söz konusu eser, tanıtılarak kaynaklarına değinilmiştir. Müellifin eserdeki üslubu tahlil edilerek, yöntemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Hâşiye'nin tahkiki yapılmıştır. Bununla birlikte kapalı ibareler ve kelimelerle ilgili açıklamalar yapılmış, kelimeler modern imla kurallarıyle yazılmıştır. Sonuçta ise öne çıkan neticeler ve tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muhammad Muhyi al-Din ibn Mustafa Muslih al-Din al-Qujowi, known as Sheikh Zadeh, is an interpreter and scholar in Hanafi jurisprudence who worked for Al Mwala Afdal Eddin Zadeh. He narrated the Quran interpretation in the mosques, where people used to gather and listen to his lessons. He wrote several interpretations and books such as Postscript on Tafsir Al Baidawi“Al Baidawi interpretation”, Explanation of Wikaet Al Riwayeh in Hanafi jurisprudence, and the explanation of Al Burda Ode, which will be studied and reviewed in this thesis. The dissertation consists of an introduction, four chapters, and a conclusion. The first chapter studies the life of Imam Al-Busayri. The second chapter elaborated on the life of Sheikh Zada Al-Qujowi, his students, and his heritage. The third chapter includes the study of his postscript on Al Burda, and its attribution, resources, and analysis of the author's style and methodology. The fourth chapter investigates the postscript and explains the odd words and phrases, and processing words according to modern orthographic rules. Finally, key results and outcomes are stated in the conclusion.