Üst transabdominal alan bloğunun laparoskopik kolesistektomi operasyonu sonrası erişkin hastalarda diyafram kalınlığı üzerine etkisi
The effect of upper transabdominal plane block on diaphragm thickness in adult patients after laparoscopic cholecystectomy operation
- Tez No: 794867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TİRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: diyafram kalınlığı, laparoskopik kolesistektomi, rejyonel anestezi, postoperatif ağrı, vizüel analog skala, regional anesthesia, diaphragm thickness, postoperative pain, laparoscopic cholecystectomy, visual analog scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Üst Transabdominal Alan Bloğunun Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonu Sonrası Erişkin Hastalarda Diyafram Kalınlığı Üzerine Etkisi, Prospektif ve Gözlemsel Çalışma Amaç: Prospektif ve gözlemsel çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi sonrası kliniğimizde rutin olarak uygulanan rejyonel anestezi tekniklerinden biri olan subkostal transversus abdominis plan (SubTAP) bloğu ile intravenöz analjezi tekniklerinin diyafram kalınlığı ve postoperatif ağrı üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi geçiren 18-60 yaş arası ASA 1-2 skoruna sahip hastalar değerlendirildi. Subkostal transversus abdominis plan bloğu uygulanan hastalar grup 1 olarak, intravenöz analjezi uygulanan hastalar grup 2 olarak sınıflandırıldı. Her iki gruptan en az 30 hasta olmak kaydıyla total 67 hasta çalışmamıza dahil edildi. Genel anestezi altında laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalara kliniğimizde rutin uygulanan analjezi tekniklerinden biri uygulandı. TOF değeri> 0,9 olan hastalar sugammadeks ile dekürarize edildikten sonra preoperatif, ekstübasyon sonrası ve postoperatif 30. dakikada ultrasonografi ile diyafram kalınlıkları kaydedildi. Hasta dosyalarından demografik verileri, operasyon süreleri, preoperatif, ekstübasyon sonrası, postoperatif 30.dk ve 24. saatteki vizüel analog skala (VAS) değerleri, periferik oksijen satürasyonu (SpO2) ve Richter ajitasyon sedasyon skalası elde edildi. Böylece rejyonel anestezi tekniği uygulanan grupla intravenöz analjezi alan grup arasında diyafram kalınlıkları, VAS değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Preoperatif süreçte kaydedilen veriler için gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark yok iken, ekstübasyon sonrası süreçte inspiryum kalınlığı açısından Grup 1'deki hastalarda diyafram bazal kalınlık değerlerine daha çok yaklaşmıştı. Gruplar arasında ekstübasyon sonrası ve postoperatif 30.dk da istatiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (sırasıyla p=0,028 ve p=0,001). Ayrıca postoperatif süreçte oksijen satürasyonu ve VAS değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark mevcuttu (p=0,001). Yaptığımız ROC analizine göre 2 veya 3 değerindeki VAS parametrelerine karşılık gelen eşik değer inspiryumda 0,28 cm, ekspiryumda 0,18 cm ve i/e oranı olarak 1,29 olarak hesaplanmıştır. Bu değerlerin altındaki diyafram parametre değerlerinde ciddi ağrı diyebileceğimiz düzey için eşik değer olarak saptanmıştır. Sonuç: Diyafram fonksiyonlarının daha erken bazale dönmesinin diyafram kalınlığı ile ilişkili olduğu, postoperatif derlenme alanında yapılan ölçümlere göre rejyonel blok uygulanan grubun diyaframın fonksiyon kaybını önlemede etkili olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
The Effect of Upper Transabdominal Plane Block on Diaphragm Thickness in Adult Patients After Laparoscopic Cholecystectomy Operation, Prospective and Observational Study Aim: In our prospective and observational study, we aimed to investigate the effects of subcostal transversus abdominis plane (SubTAP block, one of the regional anesthesia techniques routinely used in our clinic, and intravenous analgesia techniques on diaphragm thickness and postoperative pain after laparoscopic cholecystectomy. Materials and Methods: In our study, patients with an ASA 1-2 score between the ages of 18 and 60 who underwent laparoscopic cholecystectomy were evaluated. In our study, patients who underwent subcostal transversus abdominis plane block were classified as Group 1, and patients who underwent intravenous analgesia were classified as Group 2. A total of 67 patients, including at least 30 patients from both groups, were included in our study. Patients undergoing laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia received one of the analgesia techniques routinely applied in our clinic. Patients with TOF value >0,9 were de-curarized with sugammadex, and diaphragm thickness was recorded preoperatively, after extubation, and at 30 minutes postoperatively by ultrasonography. In addition, demographic data, operation times, preoperative, post-extubation, postoperative 30th-minute, and 24th-hour VAS values, oxygen saturation (SpO2, and Richter agitation sedation scale were obtained from patient files. Thus, diaphragm thicknesses and VAS values were compared between the group that received regional anesthesia technique and the group that received intravenous analgesia. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender, body mass index, operation times, and ASA scores (p>0,05. While there was no statistically significant difference between the groups for the data recorded in the preoperative period, in terms of inspiratory thickness in the post-extubation period, patients who underwent regional block in group 1 were closer to the baseline thickness values. There was a statistically significant difference between the groups after extubation and at the postoperative 30th minute (p=0.028 and p= 0,001, respectively. In addition, there was a significant difference between the groups regarding oxygen saturation and VAS values in the postoperative period (p=0,001). According to our ROC analysis, the threshold value corresponding to the VAS parameters of 2 or 3 values was calculated as 0,28 cm in inspiration, 0,18 cm in expiration, and 1.29 as i/e ratio, respectively. Diaphragm parameter values below these values were determined as the threshold value for the level we can call serious pain. Conclusion: We found that the earlier return of diaphragmatic functions to baseline was associated with diaphragm thickness. According to the measurements made in the postoperative care unit, the regional block group effectively prevented the loss of diaphragm function.