Magnum Fotoğraf Ajansı ve sinema ilişkisi: Amerika ve Avrupa sineması örnekleri üzerinden incelemeler
The relationship between Magnum Photos and cinema: Examinations on the examples of American and European cinema
  1. Tez No: 794952
  2. Yazar: TURHAN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM GÜZELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Magnum Ajansı, Fotoğraf, Sinema, Magnum Fotoğrafçıları, Robert Capa, Magnum Agency, Photography, Cinema, Magnum Photographers, Robert Capa
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Fotoğraf; anı resmedebilme özelliği ile gelecek nesillere belge bırakma gibi büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle 1996 yılından itibaren yaygınlaşan dijital fotoğrafçılık gelişmeleri, fotoğrafı hemen her alanda oldukça önemli bir noktaya getirmiştir. Fotoğraf ve sinema hem işleyimsel hem de sanatsal sektörde faaliyet göstermiş ve oldukça büyük kitlelere ulaşan yapılar olmuşlardır. Bu iki ayrı alanda farklı üretimler yapılsa da fotoğraf ve sinemanın arasında kuvvetli bir bağ mevcuttur ve hareketsiz kesitten faydalanarak hareketli görüntüye gönderme yapan birçok sinemacıdan bahsedilebilir. Magnum, 1947 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, dört fotoğrafçı tarafından kurulan bir fotoğraf ajansıdır. Magnum arşivi dünyanın birçok bölgesinden günlük çalışmalarla yenilenen canlı bir kütüphanedir. Magnum fotoğrafçıları ikonik anları fotoğraflamış ve çağımızın en unutulmayan anlarını ölümsüzleştirmiştir. Birbiriyle sürekli bir alışveriş içinde olan sinema ve fotoğraf, Magnum'da da etkisini sürdürmüştür. Magnum fotoğrafçıları sıklıkla film setlerinde çalışmış, kimi zaman set arkalarını görüntülemiş kimi zaman ise daha farklı görevlerde sinemaya katkılar sunmuşlardır. Yönetmenler ve film yapımcıları ile yakın zaman geçiren Magnum fotoğrafçıları, çektikleri ikonik fotoğraflarla sinemacıları etkilemiş ve üretilen filmlerde Magnum esintileri vermeyi başarmışlardır. Sinema ve fotoğraf ayrı alanlar olarak algılansa da, sinemanın fotoğrafın konularını kullanarak kendi anlatımına katkı sağladığı ve fotoğrafın da sinema estetiği üzerinde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Photography has a great importance in leaving a record of memories to future generations. The developments in digital photography, which became widespread especially since 1996, have brought photography to a very important point in almost every field. Photography and cinema have both operated in both practical and artistic sectors and have become structures that reach very large audiences. Although different productions are made in these two separate fields, there is a strong connection between photography and cinema, and many filmmakers can be mentioned who use static shots to refer to moving images. Magnum is a photography agency founded by four photographers after World War II in 1947. The Magnum archive is a living library updated daily with work from many regions of the world. Magnum photographers have captured iconic moments and immortalized some of the most unforgettable moments of our time. The relationship between cinema and photography, which are constantly in exchange with each other, has also continued to influence Magnum. Magnum photographers have often worked on film sets, sometimes capturing behind-the-scenes moments, and at other times contributing to cinema in different roles. Magnum photographers, who have spent time with directors and film producers, have influenced filmmakers with their iconic photographs and managed to give Magnum echoes in the films produced. Although cinema and photography seem like two separate areas, it is seen that cinema is influenced by the aesthetics of photography and contributes to its own narrative by using photography.